Режисьорът Денислав Янев започна репетиции на нова пиеса, чиято премиера ще е през декември

Режисьорът Денислав Янев репетира актуалната немска сатира „Грозният“

Гост-актьорът Петко Венелинов влиза в ролята на непривлекателния изобретател Лете

 

Режисьорът Денислав Янев избира пиесата „Грозният“ в отговор на темата на настоящия театрален сезон в Драматичен театър – Търговище, а именно – „Променящото се общество“. Припомняме, че от тази година начело на културния институт застана режисьорът Владимир Петков, чиято концепция за развитие на театъра, залага на ясен тематичен център всеки сезон.

Социалната сатира на един от най-ярките представители на съвременната немска драматургия, Мариус фон Майенбург разказва за проблемите, които среща изобретателят на автомобилни части Лете, чийто шеф не му позволява да отиде на търговски конгрес и сам да представи последното си изобретение, защото… е прекалено грозен.

Осъзнал, че живее в свят, в който опаковката е по-важна от съдържанието, и визията му играе ключова роля за бъдещи успехи, Лете решава да си направи пластична операция. С ново лице и ново самочувствие той бързо започва да се радва на внимание от ръководството на фирмата, клиенти и жени, което никак не се харесва на завистливия му асистент и ревнивата му приятелка.

Хаос от абсурдни ситуации настъпва в момента, в който и други пожелават да бъдат успешни като Лете и решават да си направят същото лице като него. Кой кой е става все по-трудно за различаване, след като личните умения и качества отдавна са загубили значение и всички са заприличали на идентични артикули, излезли от конвейерната линия на известен бранд.

В ролята на Лете влиза актьорът Петко Венелинов, популярен сред зрителите като Станислав от сериала „Скъпи наследници“. С по няколко превъплъщения в спектакъла се заемат най-новите попълнения в трупата на театъра – Лора Недялкова и Радослав Радев, както и опитният и колоритен артист Димитър Мартинов.

Сценографията и костюмите са дело на младата Никол Трендафилова, композитор е Милен Апостолов, носител на множество награди за музика, а със специално видео участие в спектакъла ще бъде Ясен Атанасов – актьор от трупата на Театър „Българска Армия“ – София.

Премиерата се очаква на голяма сцена на Драматичен театър – Търговище през декември.

Вестник Знаме – 60 години летописец на търговищката история