Търговище ще отбележи 146 г. от Освобождението си

На 29 януари, понеделник, Търговище ще отбележи 146 г. от Освобождението си от османско иго.
В празничния ден, в 11.30 ч., пред Морената в квартал „Вароша“ ще се състои ритуал за поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на града ни.
В 11.45 ч. ще бъде отслужена панихида в църквата „Св. Успение на Пресвета Богородица“, а в 12.00 ч. камбанен звън от двата православни храма ще огласи Търговище.
В програмата пред Морената ще се включи Духов оркестър „Васил Абрашев“ към Община Търговище, а почетен караул ще дадат представители на Патриотичен клуб „Възраждане“.
Концерт, посветен на годишнината от Освобождението, организират Вокално-инструментален състав „Златни зари“. Той ще започне в 17.00 ч., в зала №2 на читалището в Търговище.
Регионалният исторически музей също подготвя различни прояви по случай годишнината. От 22 до 26 януари Музейният образователен център отваря врати, за да посрещне ученици от пети до осми клас в рамките на образователната инициатива „Пътят към свободата“. Децата ще имат възможност да научат за различни факти и личности, свързани с града ни и неговото Освобождение.
На 25 януари, от 17.00 ч. в Славейковото училище ще бъде открита и изложбата „Реликви на свободата“.
По традиция в самия празничен ден отворено с вход свободен ще бъде Славейковото училище. Гражданите ще могат да го посетят в периода от 9.30 ч. до 16.30 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *