Шумен и Търговище кандидатстват с общ проект за електрически автобуси за 8 млн. лв.

Шумен и Турговище ще кандидатстват с общ проект за електрически автобуси и за изграждане на велоалеи в двата града. Партньор на община Шумен ще бъде градският превозвач „Шумен – пътнически автотранспорт“ ЕООД, научи ШУМ.БГ.

Кандидатстването ще стане по пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност „Устойчив транспорт“ по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.

Очаква се сумата, която ще получат двете общини, да е максималната възможна – 8 млн. лв.

“Със средствата вероятно ще се закупят около 6 електрически автобуса, които ще обслужват линии, както в градовете, така и между селищата в двете общини, като транспортна схема ще се направи по-късно. С тези средства ще можем да изградим и велоалеи”, обясни заместник-кметът на община Шумен Боян Тодоров.

По схемата „Устойчив транспорт“ на ПВУ допустими кандидати за предоставяне на средства са 40  градски общини, сред които и Шумен и Търговище.

Задължително е кандидатстването в партньорство между минимум две общини и минимум един оператор на обществен транспорт.

Общият размер на средствата с ДДС по настоящата процедура е в размер на 100 008 386 лева, от които 96 959 433 лева се финансират от МВУ, а 3 048 953,40 лева представляват ДДС и се финансират от държавния бюджет.

Кандидатите трябва да осугурят собствен принос в размер на 10% от допустимите разходи по предложението за изпълнение на инвестиция с привлечен ресурс от различни източници.

ШУМ.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *