Чудо! На Бъдни вечер в Омуртаг ще има вода

На Бъдни вечер в Омуртаг ще има вода. Има обещание от ръководството на „ВиК“ – Търговище водоподаването към жителите на Омуртаг да бъде пусната днес. Това бе и едно от исканията на излезлите днес на протест на главния път София – Варна омуртагчани.

Това каза за БТА Магдалена Славова – представител на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.

По-рано днес, точно по обяд около 80 жители на града, който години на ред живее в условия на водна криза, блокираха първокласния път. В рамките на половин час протестиращите са заявили исканията си за решаване на силно наболелия проблем в дългосрочен план. Съдействие за регулиране на движението са оказвали служители на Районното полицейско управление в Омуртаг. „Пътуващите по пътя се отнесоха с разбиране и бяха съпричастни с нас“, коментира Славова.

Градът страда от безводие години наред, това бе и причина за обявяване на частично бедствено положение. Причина за безводието е продължителното засушаване и липсата на вода в карстовия водоизточник край сливенското село Кипилово, откъдето градът се снабдява с вода за питейни и битови нужди. Друга причина е силно амортизираната остаряла вътрешна водопроводна мрежа в града.

От гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ са категорични, че продължават да поддържат другите си искания – към Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предприемане на мерки слез празничните дни за решаване на многогодишния проблем с безводието на Омуртаг. „Отново настояваме за обявяване на бедствено положение, защото на практика нищо в живота ни не се е променило“, коментира още Славова.

frognews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *