Един модерен урок

Изнесен от  началния учител Румяна КОЛЕВА от Първо ОУ“Хр.Ботев“  в рамките на Световната седмица по предприемачество

Никой не отрича, че  в училище децата получават огромен  обем  от знания по различните предмети, но не може да се отрече и фактът,  че в учебните програми  не е залегнала в достатъчна степен  идеята- как да научим подрастващите да се справят в различните ситуации в  живия живот, как от малки да се насочат към някаква професия, която ще им носи радост.  Затова бе особено приятно  да се чуе и види как децата от втори „Б“ клас в Първо ОУ усвояваха знания с практическа насоченост   по темата: какви професии може да има човекът в живота, какви качества изискват те, как да ги постигнем?

Урокът под надслов :“КОЙТО НЕ РАБОТИ, НЯМА ДА УСПЕЕ“, привлече вниманието на малчуганите и от  огговорите им се разбра доколко самите те разбират и познават  професиите на лекаря, на сервитьора, на градинаря, на строителя и на инженера, на архитекта, на  компютърния специалист, на пожарникаря и как всяка професия   помага на хората. А чантата с оръдия на труда / метър, клещи, апарат за кръвно налягане, логаритмична линия и др./ , която учителката Румяна Колева извади, също провокира и допълни  знанията на малките за тези професии. Много още деца и учител беседваха и даваха отговори на въпросите- как да постигнем успех в живота, как да работим това, което ще ни прави щастливи, какво значи да си предприемчив, съобразителен, инициативен, как да печелиш повече пари.Тук ще отворим скоба, за да кажем, че един от падаръците от училищното ръководство за този час по предприемачество бе малка касичка, за да бъдат децата пестеливи и да пускат в нея банкноти.

Един модерен урок, обмислен и реализиран с много въображение, с редица атрактивни методически похвати, в който урок децата узнаха значението на много нови думи/ включително и „ принадена стойност“/, урок, който бе сполучливо и естествено продължение на предходните уроци в часа по предприемачетво .  Специално за урока бе поканена и Цветина Радева- химик във фирма „Екофол“. Тя продемонстрира любопитни опити /  как балонът , закрепен над стъкленица,  се надува сам/, раздаде на всяко дете епруветка с магически прах  и ги помоли да не я отворят, но да си пожелаят съкровени желания/.

Децата активно се включваха в часа, изпълнен с много въображение, фантазия и любопиттни хрумки/ като тази-една от задачите за часа бе подпъхната под столчетата, на които седяха децата!/. И макар че водещата Руми Колева бе изключително динамична и се стремеше да даде знание на децата още и още, часът неусетно свърши. Той се проведе в присъствието на родители , присъства и училищното ръководство.

Накрая, след като поздрави учениците и техния ръководител за интересния урок и ги  увери, че професията е най-дългият път в живота на човека,  директорът Димитър Алексиев връчи сертификат по предприемачество на учителката Румяна Колева, която години наред работи успешно по този толкова важен предмет, свързан с житейската практика, и който прави децата по-инициативни, по-любознателни и предприемчиви. „З“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *