Жители на Омуртаг протестират поради продължаващото безводие

Гражданите на Омуртаг протестират от 11.30 ч. днес на градския площад след вече четири месеца безводие.

Въпреки обявеното бедствено положениепреди 1 месец, жителите на града продължават да стоят без вода, а в най-добрият случай водоподаване има за по 1 час 2 пъти в седмицата, сигнализират от Гражданско обединение “Вода за Омуртаг”.

Жителите на Омуртаг настояват за спешно финансиране от МРРБ за подмяна на цялата вътрешна водопроводна мрежа на града, както и да се обявят обществени поръчки от държавата, а е от общината.

Да се направи широкоспектърен анализ от днешна дата до 30 години назад на водоснабдяването на община Омуртаг, след което да се осигури функционален и устойчив допълнителен водоизточник за града, настояват от гражданското обединение.

Друго изискване на жителите на Омуртаг е държавата да осъществява директен, пряк и надзорен контрол върху усвояването на средствата и извършващите се проекти свързани с водоснабдяването на града.

“След като община, област и държава се правят 50 години, че не виждат слона в стаята, той ще ги смаже”, заявява Магдалена Славова от ГО “Вода за Омуртаг”, организатор на протеста.

Припомняме, че на 24 октомври Омуртаг обяви частично бедствено положение след три месеца безводие, макар проблемът с водоснабдяването да продължава вече над половин век.

На 1 ноември Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпусна 1 325 150 лв. за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в Омуртаг.

Ден по-късно Министерският съвет приепредоставяне на бутилирана вода за общината от държавни резерви, по искане на областния управител на област Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *