Въпреки недоимъка, търговищките археолози отчетоха една успешна лятна кампания.

Над 200 находки, много от които сребърни, са разкрити при разкопките на Мисионис през изминалото археологическо лято. Това обявиха на пресконференция в Община Търговище археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов. В нея участва и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Нови находки показват, че първият период на съществуване на града продължава около 150 г. (до началото на VII в.), вместо 100 г., както се смяташе досега, разясни ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

„Става въпрос за монети от 608 г., от времето на император Фока. До момента най-късните находки от този първи период на живот в Мисионис са датирани след средата на VI в.“, обясни Иванов. Разкритията до тука показват, че Мисионис не е някакво стражево селище а напълно оформен и проектиран град. Разкрити са обществени сгради, улици, водопровод, това лято завършихме и разкриването на площада, до епископската базилика и канализация. За съжаление, това бе нашата най-кратка археологическа кампания за последните 10 години. Тя продължи 40 дни с максималния минимум от хора, които предвижда един такъв мащабен обект. За сметка на това резултатите са отлични.

Сред впечатляващите находки е част от епископска огърлица от XI-XII в., с изображения на Архангел Михаил и Св. Спиридон. Открити са още множество накити и коланни апликации от различни епохи. Според археолозите, те са били притежание на елита на късноантичния и средновековен град.

Най-краткото археологическо лято отчита и проф. Николай  Овчаров „За съжаление бяхме лишени от целевото финансиране от държавата, което имахме през предходната година. Средствата, с които разполагахме през 2022 г., са с 5-6 пъти по-малко“, заяви проф. Овчаров.

През тази година разкопките на Мисионис са финансирани с 50 000 лв. от Община Търговище и 10 000 лв. от дарители.

„Успяхме са помогнем финансово, но разчитаме и на държавата, защото този обект е важен не само за търговищенци, а и за страната ни“, каза д-р Димитров. Той прие и идеята да се организира една изложба с уникални предмети  от разкопките от последните 20 години, която да бъде експонирана в Търговищкия музей а по-късно и в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *