XXIV Пленер за акварел „Никола Маринов“ започва в Търговище

Днес, 6 септември, започва XXIV Пленер за акварел „Никола Маринов”. Това е първо изданиеслед пандемията от коронавирус, която възпрепятства провеждането му през 2020 г. По статут той се организира на всеки 2 години.

В тазгодишното издание ще участват 7 художници от страната. Това са: Георги Маринов от София, Иван Б. Иванов от София, ИлиянМаринов, който е родом от Търговище, но твори във Велико Търново, Мариела и Петър Маламат от София, Пламен Монев от Варна и Румен Петков от Казанлък.

В периода до 15 септември участниците ще се отдадат на творческа работа в градовете Търговище и Балчик. Целта е всеки от участниците да продължи традициите на акварелната школа в града ни, чийто най-ярък представител е проф. Никола Маринов. Неговото име носи и художествената галерия в града ни. Благодарение на пленера, галерията в Търговище притежава една от най-богатите сбирки от акварели в страната.

Традиционно, изданието ще бъде закрито с изложба, на която ще бъдат показани картините, създадени по време на пленера. Тя ще се състои на 15 септември, от 17.30 часа в художествената галерия.

Пленерът е включен в националния календар на Eвропейските дни на наследството 2022 г., сред чиито цели са да стимулира повече хора да откриват и изучават културното наследство на Европа и неговото значение за обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *