Община Омуртаг чества Официалния си празник

Проявите посветени на Празника на Омуртаг 7 юни – полетът на Александър Александров започнаха с ритуал по издигане на знамената, на площад „Независимост“ и приветствие от кмета на Общината инж. Ешреф Ешрефов.

„С вълнение и гордост отбелязваме Празника на Община Омуртаг – полетът на нашия съгражданин – Александър Александров. Подвиг, с който записва своето име в космическата история на България и добавя към името на Омуртаг „звездното градче“. Успехът на втория български космонавт е пример за смелост и непоколебимост в преследването на мечтите. 34 години след полета на Александров, в Омуртаг, все още пазим  свеж спомена за успешната му мисия и ценим високо стореното от него. Стремим се и работим активно, да бъдем достойни последователи на делото му, да съграждаме, да развиваме мястото, в което сме родени и сме избрали да живеем. Стараем се да създадем красива и уютна жизнена среда за жителите ни. Защото най-голямото богатство на една община – това са хората“, каза кметът и благодари на всички, които обичат Омуртаг и с усилията и труда си допринасят за неговото развитие.

Своите поздравления към омуртагчани поднесоха народните представители от област Търговище Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова, както и областният управител на област Търговище Станимир Парашкевов.

Молитва за здраве и благоденствие отправиха архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов и районният мюфтия Назиф Расимов.

Тържествата продължиха с празничен концерт, в който участваха Духовия оркестър при Общината с диригент Душко Ангелов, състави от НЧ „Отец Паисий – 1870“,  гр. Омуртаг и НЧ „Шафак – 2001“, гр. Омуртаг, както и възпитаници на ОУ „Д-р Петър Берон”, с. Плъстина.

Сред гостите по време на официалната част бяха зам. областният управител на Областна администрация – Търговище Десислава Петрова, ръководството на Общинска администрация – Омуртаг, кметове и зам.- кметове на съседни общини, гости от Република Турция, ръководители на институции, държавни учреждения и фирми.

В рамките на празничния ден, на градския стадион и в спортната зала на ОУ „Христо Смирненски“, гр. Омуртаг се провеждат общински състезания по футбол, волейбол и лека атлетика за ученици от пети до седми клас. В надпреварите участват отбори от четири общообразователни училища. След финалните игри победителите ще бъдат наградени с предметни награди и грамоти от кмета инж. Ешреф Ешрефов.

Историческият музей в град Омуртаг е отворен за безплатни посещения през целия ден.

В Обредния дом е експонирана акварелна изложба на местния художник Ниязи Хасан. Подредените творби могат да бъдат разглеждани до 20 юни 2022 г.

От 20:00 ч. предстои концерт на изпълнители от музикална школа „New Voices“, гр. Търговище. Той ще бъде последван от музикално-танцов спектакъл „Осмото чудо“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, със солисти Албена Вескова – вокал и човекът оркестър Веселин Кузмов – гайда. Денят ще завърши със заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *