В Търговище създават общински фонд за подкрепа на граждански инициативи

Създаването на общински фонд за подкрепа на местни граждански инициативи предлага в докладна до Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров. Иска се и разрешение за сключване на споразумение за сътрудничество със Сдружение „Платформа – АГОРА“, в партньорство с което ще бъде създаден фондът.

Целта е да се даде възможност на различни неправителствени организации, читалища, неформални граждански групи, сдружения на етажната собственост да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ от общинския фонд. Това ще се случва по определени правила, като предстои те да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Всяка година ще бъдат определяни приоритетни проектни сфери.  Намерението на общинската администрация е първоначално вниманието да бъде насочено към проекти, свързани с подобряване на градската среда.

Кандидатите за финансиране ще трябва да вложат минимални средства и/или собствен труд. Назначена от кмета комисия ще класира проектите, в зависимост от определените приоритети.

Финансирането на общинския фонд се предвижда да бъде от общинския бюджет, като е възможно финансиране и чрез други източници.

След публикуване на проекта на правилник за функционирането на общинския фонд, ще бъде организирано и обществено обсъждане.

Припомняме, че подкрепата за местни граждански инициативи е сред приоритетите в управленската програма на кмета д-р Дарин Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *