Проф. д-р Николай Тулешков ще работи по архитектурното проектиране на Крепчанския средновековен скален манастир

Проф. д-р Николай Тулешков ще работи по архитектурното проектиране на Крепчанския средновековен скален манастир. Днес е направена важна стъпка по проекта за реставрация, консервация и експониране на манастира, съобщи след приключването на дейностите за БТА Мирослав Георгиев – уредник отдел „Опака“ към Регионалния исторически музей в Търговище.
По покана на специалиста и ръководството на община Опака обителта е посетена от проф. д-р арх. Николай Тулешков. Той е сред най-добрите специалисти в България по проектиране и реставрация на старинни сгради, съоръжения и особено на култова архитектура. Тулешков е проектант на скалния Аладжа манастир до Варна, aвтор е на множество книги и статии в сферата на старобългарската архитектура, обясни Георгиев.

Проф. Тулешков е приел поканата на Община Опака да работи по архитектурното проектиране на скалния манастир. От месец август 2021 г. Общинският съвет в Опака приема решение за започване на дейностите по проект „Реставрация, консервация, опазване, експониране и социализация на археологическата недвижима културна ценност Средновековен скален манастир в местността „Под пещерите“ в землището на село Крепча за обект от първостепенно значение“.

Мирослав Георгиев допълни, че на обекта днес е бил и археологът-епиграф проф. Казимир Попконстантинов. „Щастието отново му се усмихна. В късните часове на деня той откри неизвестен кирилски едноредов надпис, който съдържа обозначение на старобългарско име“, съобщи Георгиев. Предстои анализ на текстовете.

Припомняме, че от 2020 г. Община Опака управлява Средновековния скален манастир край Крепча. През есента на 2021 г. бяха отбелязани 1100 години от основаването на обителта.

Крепчанският скален манастир се намира на два км от центъра на селото. Върху стените му са изсечени на кирилица два старобългарски надписа, като единият от тях е смятан за най-ранния надпис на кирилица, открит на Балканите.

Източник:bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *