144 г. от Освобождението на Търговище от османско иго

Честит 29 януари!

Уважаеми съграждани,

На 29 януари отбелязваме 144 години от Освобождението на Търговище от османско иго.

Историята на събитията от този ден традиционно ни връща към ужаса и разрухата, съпроводили идването на свободата в града ни през 1878 г.

Нека обаче днес направим съзнателния избор да се фокусираме не върху трудностите, а върху това как са преодолени с обединението, самоотвержеността, доблестта и смелостта на редица поколения.

Нека днес ни обедини признателността към тези поколения, към всички знайни и незнайнивоини, дали живота си за да ни има нас днес.Нека във всяко едно наше действие да се ръководим от принципите, които отстояваха тези наши предци, за да продължим да бъдем достойни свободни граждани.

Да си дадем сметка, че по-доброто си бъдеще можем да градим само върху човечност, върху общи ценности и споделена отговорност към общия ни дом Търговище.

Честит 29 януари!

Д-р ДАРИН ДИМИТРОВ, Кмет на община Търговище

 


144 години от Освобождението на град Търговище

            Уважаеми жители и гости на Търговище,

В историята на град Търговище има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие и достойнство, но 29 януари – Освобождението на Търговище е дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис. Дата, която събира в едно родолюбието, възторга от дълго жадуваната свобода и преклонението пред нашите освободители.

Честването на Освобождението е безспорно доказателство, че са живи чувствата на преклонение и признателност пред светлата саможертва на всички герои, знайни и незнайни, дали живота си за идните поколения, част от които сме и ние.

Нека в този тържествен ден, в който отбелязваме 144-вата година от Освобождението на Търговище отдадем почит и не забравяме! Нека помним, че всеки погубен войнишки живот  е скъпа и непрежалима дан  в името на свободата за всеки българин! Тези уроци ще трябва да предадем и на тези след нас. Защото ние сме примера, който ще следват, и ако искаме да се гордеем с бъдещето си, трябва да сме достойни с делата си днес!

Честит празник, Търговище!

СТАНИМИР ПАРАШКЕВОВ, Областен управител на Област Търговище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *