84 талантливи деца бяха отличени от Общинския съвет и Община Търговище

В Община Търговище бяха отличени учениците, получили стипендии по Наредбата за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби.

Грамоти получиха всички 84 деца, отличени от Комисията по стипендиите към Общинския съвет, за постижения в областите „Образование, наука и техника“, „Спорт“ и „Изкуство и култура“.

Награждаването се състоя при спазване на противоепидемичните мерки и поетапно, в различни часови интервали за отличените във всяка област.

Кметът д-р Дарин Димитров връчи най-голямата награда, „Търговищко дарование“. Тя отиде при Никола Киров, ученик в VIII „в“ клас на II СУ „Проф. Никола Маринов“. Той заслужи отличието с постигнат успех от 6.00 на Националната олимпиада по история и цивилизации. Стипендията се отпуска еднократно и е в размер на три минимални заплати.

Поздравявам Никола и всички отличени за техните постижения. Търговище се нуждае от млади и можещи хора като Вас. Където и да Ви отведе пътят Ви, нека винаги запазите връзката с родното място“, заяви кметът.

Годишна стипендия в размер на две минимални работни заплати получават три деца – всички възпитаници на Първо СУ “Св. Седмочисленици”. В област “Образование, наука и техника” това е Сандра Радева, 8 “а” клас. Вяра Атанасова, ученичка в 8 “г” клас, печели в област “Изкуство и култура”, а Ренета Ненкова, ученичка в 11 “а” клас е отличена в област “Спорт”.

Месечни стипендии, за период от два месеца, в размер на 1/5 от минималната работна заплата, се присъждат на 80 деца. Традиционно, най-много са отличените в област “Спорт” – 39 деца. В област “Изкуство и култура” те са 26, а в област “Образование, наука и техника” – 15.

Общо 20 000 лв. от общинския бюджет са отделени за финансово стимулиране на талантливи деца по реда на Наредбата през 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *