На училище- в класните стаи или пред компютъра?

Как ще започне новата учебна година- в класните стаи или пред компютъра-въпрос, който вълнува всяко българско семейство с деца. Лавината от протести срещу обучението онлайн се разгаря с вски изминат ден.  Отворено писмо с 16 000 подписа от   родители, учители, научни работници  бе отправено до съответните инстанции с настояване за присъствена форма на обучение. Според тях, децата прекалено дълго бяха затворени пред компютрите, а това е навредило на техния интелект, психика и на физическото им развитие. В другите държави съвсем не е така, там онлайн обучението е недопустимо поне за учениците от начален етап. Потърсихме мнението на представители на търговищката учителска гилдия, ето какво споделиха пред „Знаме” чтирима педагози.

АНКЕТА „ЗНАМЕ“

Нели БОЛЯРОВА, мениджър на Учебен център „Образователни технологии“-Търговище:

– Аз също смятам, че присъственото обучение  е по-добрият вариант. От 18 октомври миналата година затворихме нашия Учебен център поради пандемията  и учениците ни се върнаха в класните стаи през март / по-малките/ и през април /по-големите/. Въпреки сложната обстановка и трудностите при онлайн обучението, нашите кандидат-студенти се представиха много добре, с отлични оценки  и на матурите, и в конкурсите. Сега сме в напрегнато очакване на новата учебна година, нали Търговище вече е в тъмночервената зона. Разбира се, че за предпочитане е присъственото обучение, стига обстоятелствата да позволяват това…

Царина КУЮМДЖИЕВА, преподавател по география в Първо ОУ“Хр.Ботев“:

-Много са негативите при онлайн обучението, внаги съм била за присъствената форма. Толкова дълго време бяхме онлайн- обстановка, но при тези условия отличниците загубиха мотивация за учене, а по-слабите ученици хитруваха, задаваш въпрос-отговаря бащата зад него…Изобщо, децата се обездвижиха, загубиха социалния контакт, а обучението-това е самият контакт между учители и ученици. Въобще, нито можеш да предадеш качествено урока, нито да изпиташ нормално, после-претенции за оценки, изобщо-пълен хаос! За мен това са две пропуснати учебни години-такава е равносметката, дано новата учебна година бъде в присъствен вариант!

Пенка АСЕНОВА, класен ръководител на ІІІ клас във Второ СУ „Проф.Н.Маринов”:

– Моето дълбоко убеждение е, че при децата от начален етап и особено при първокласниците, би трябвало да се прилага присъствено обучение. Смятам, че най-трудна ще е тази година за първокласниците, защото от първия ден те трябва да влязат в класната стая, да се запознаят със своите връстници и класен ръководител. Затова и казваме, че първи клас са нашата най-първа грижа! Не могат да се допускат грешки в ограмотяването, защото няма как да се поправят. Децата от другите класове започват начален преговор и в рамките на месец те ще могат да се справят, ако се налага и от разстояние, ако няма друг вариант. Моето пожелание е: внимателен подход, положителното във фокус, максимална организация и с грижа за здравето и живота на всички! Успешна нова учебна година!

Наталия МИЛАНОВА, директор на Трето ОУ“П.Р.Славейков“:

-Категорично сме за присъственото обучение на децата- това е общото мнение и на учители, и на родители.  Не е тайна, че при нас никак не се работи лесно, затова и за предпочитане е обучението очи в очи, за да се привлече и задържи вниманието на нашите деца, повечето от които са с трудни съдби, от близките села. Онлайн обучението за всичките ми колеги е един мъчителен процес- плащаме интернет-карти, ходим по адреси, посещаваме нашите деца по домовете им, защото с тях не се работи лесно, всичко е много много усложнено. Това са общо 260 деца-толкова е броят на нашите възпитаници.  Молим се годината да е с присъствено обучение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *