Браво, Тони! Антоанета Костадинова грабна сребро на 10 метра пистолет

Българската състезателка по спортна стрелба Антоанета Костадинова спечели първото отличие от планетарно ниво за себе си, след като стигна второто място при стрелбата на 10 метра. За огромно наше съжаление българката преклони глава пред участничастката от руския олимпийски комитет Виталина Патарашкина, за да се сдобие с първи медал в спортната стрелба от 2004-а година насам, който е сребърен. Усилията и методичната работа на Антоанета Костадинова и нейният треньор  Христо Христов даде резултат, с което България заслужи своя медал, макар да остана горчивина заради пропуска за златото. Родената в Търговище стрелкиня на СК СС Светкавица водеше до самия край от надпреварата, ала Патарашкина с последния си изстрел триумфира в състезанието между двете. След 17 години насам в този спорт българката преодоля квалификациите с шести резултат, а във финала водеше до последния изстрел, но беше изпреварена от представителката на РОК Виталина Бацарашкина. Рускинята събра общ сбор от 240,3 точки, което е олимпийски рекорд, и заслужи златния медал. Костадинова остана на 0,9 точки след нея, а трета се нареди китайката Рансин Дзян с 218,0 точки. В последните три стрелби представителката на руския комитет Патарашкина представи достатъчно добри стрелби, за да донесе златния медал за нея. Това за българката Костадинова е първи медал в третото ѝ участие на Олимпийски игри. 35-годишната състезателка от Търговище има осмо място от Игрите в Бразилия през 2016 година и девето от Игрите в Лондон през 2012 година.

Щастливата медалистка: Не съжалявам за изпуснатото злато

Първата медалистка за България на Олимпийските игри в Токио Антоанета Костадинова трудно скриваше радостните си сълзи, след като завоюва сребърно отличие в дисциплината 10 метра въздушен пистолет в спортната стрелба. „Благодаря на всички, които са замесени в процеса, довел до медала. Благодаря на човека, който е до мен. Този медал е само за него – треньорът ми”, каза развълнуваната Костадинова. “В момента не оценявам, че съм загубила златото, а се радвам на среброто. Всеки един от нас е дошъл за медал, без значение с какъв цвят. Медалът от Олимпиада не може да бъде сравнен с такъв от което и да е друго състезание”, сподели Тони.                                                                                                                                “В момента не оценявам, че съм загубила златото, а се радвам на среброто. Всеки един от нас е дошъл за медал, без значение с какъв цвят. Медалът от Олимпиада не може да бъде сравнен с такъв от което и да е друго състезание”, сподели Тони. ойто е до мен. Този медал е само за него – треньорът ми”, каза развълнуваната Костадинова.

„Вярвам, че след като една жена, вече уредила личния си живот, има съпруг, който я подкрепя и има две прекрасни деца, които са моето злато, но вярвам, че именно те са моят златен медал. Имам още една дисциплина, не съм приключила”, коментира Костадинова пред БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *