Безплатно се извозват строителни отпадъци до 1 кубик от домакинствата в Търговище

14 констативни протокола за струпване на строителни материали на обществени площи са съставили контрольорите на Общината през месец юни. От началото на годината до момента броят им е 56. Съставени са и 4 акта на граждани, които не са изпълнили предписанието за премахване на отпадъците. На тях са наложени санкции. Съгласно Наредбата за опазване на обществения ред, те са в размер до 100 лв. за физическите лица и до 1000 лв. имуществена санкция за юридическите лица.

Умоляваме гражданите да не изхвърлят строителните си отпадъци на нерегламентирани места. Припомняме, че Община Търговище осигурява безплатна услуга за извозване на строителни отпадъци до 1 кубик, след подаване на заявка на телефони: 0601/6 86 58 и 0601/6 86 86. Транспортирането се извършва всеки петък до обяд. Отпадъците  трябва да бъдат поставени в чували и да се изнесат пред обекта ден по-рано.

За транспортиране на по-големи количества се заплаща такса от 1,60 лв. на кубик за строителни отпадъци и 0,80 лв. за земни маси. Гражданите следва да подадат заявление за това в Центъра за административно обслужване в Общината. Извозването е със собствен транспорт или с такъв на БКС. Цената на услугата се определя  в зависимост от разстоянието от адреса до склада за строителни отпадъци в село Пролаз.

Община Търговище има сключени и договори за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, за опасни и едрогабаритни, за текстилни отпадъци.

Непотребна електрическа и електронна техника и уреди се извозват безплатно от адресите на гражданите на 21 число всеки месец. Заявки се подават на телефони 0800 14100, 0887 771 973 и e-mail: order@marketmetal.eu.

Опасните и едрогабаритни отпадъци от домакинствата се приемат безвъзмездно от фирма „Марекс“ ООД, на ул. „Железничарска“, в Промишлената зона на Търговище. Извозването им се осъществява единствено със собствен транспорт.

Дрехи, обувки и други изделия от текстил се изхвърлят в специализираните контейнери, поставени на улиците: „Преслав“ – до сградата на бившата стоматологична поликлиника; „Васил Петлешков“ – до БКС; „Трапезица“ – до бившия дом „Майка и дете“; .кв. „Запад“ 2 – до бл. 26; кв. „Запад“ 3 – до бл. 63.

Регистърът на площадките за предаване на различните видове отпадъци в Търговище е публикуван в сайта на Общината, в раздел „Околна среда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *