Крайно време е област Търговище да разгърне своя потенциал…

Интервю с КОЛЬО МИЛЕВ, кандидат от коалиция „БСП за България” за 28 МИР-Търговище

ВИЗИТКА на ген. Милев

Народен представител от БСП за България в 44-то Народно събрание. Кмет на община Сливен в мандата 2011 2015 г. Бригаден генерал от Българската армия, в резерва от 2010 г. Инженер по подемнотранспортни, пътностроителни и специални машини. Завършил е ВНВУВасил Левскивъв Велико Търново, а покъсно и Военна академияГ. С. Раковскив София с отличие. През 2001 г. завършва Генералщабния факултет на Военната академия и е първенец на випуска.

 Ген. Кольо Милев е бригаден генерал от 2008 г. Командвал найголямата механизирана бригада в Българската армия 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. През 2004-2005 г. е главен координатор на поделенията от Българската армия, участващи в борбата с наводненията по река Дунав. Удостоен е с медал За заслуги от Президента на Република България за проявен висок професионализъм и личен принос в преодоляването на последиците от бедствията и наводненията.

Гн Милев, да гледаме напред! В обръщението си  при откриването на предизборната кампания в Търговище казахте, че нещата в България спешно трябва да се променят. Какви са алтернативите за тази промяна на Вашата партия?

– Ще си позволя малко по-емоционален език, но ситуацията у нас налага да се разгневим. Управленският хаос стигна връхната си точка и аз не виждам друга алтернатива, освен спешната промяна. От години живеем в „окупирана“ държава – окупирана от изчерпани, но властни управници, които не искат да пуснат контрола. Те „раздават“ държавните пари все едно са лични средства, премиерът ни парадира с еднолични решения, а когато идва момент за истинска политика и мерки, започва прехвърляне на отговорност. Примерите са много. Миналата седмица правителството йезуитски натовари РЗИ-тата по места да решават какви да са мерките срещу COVID-19 по места. И настъпи поредният хаос. В една област, Благоевград мисля, ограниченията траяха няколко часа – на единия ден наложени, на следващия вече отменени заради протест на недоволни. Във Варна – същото обръщане на 180 градуса. Там от всички първоначални ограничения отмениха единствено честването в 100-годишния си театър, където трябвало да присъства президентът Румен Радев. При отворени заведения и молове, единствена жертва на ограниченията у нас се оказват учениците и студентите! Междувременно масовата ваксинация спря, преди въобще да е станала масова, да не говорим за зелените коридори си бяха чист пиар. Правителството на една Малта е поръчала три пъти повече ваксини за гражданите си, отколкото българското! Е, какво му остава на народа, освен да живее в постоянно недоверие и напрежение, защото не вижда стабилност в тези, които го управляват.

Алтернативата е в БСП, защото е единствената, която има готовност да управлява като прави реална политика с грижа за хората. Програмата ни не е писана „на крак“ преди изборите, а е резултат от експертна работа. Ще очертая само по-големите реформи, с които започваме. Промяна в модела на здравеопазване, което означава да се премахне статутът на болниците като търговски дружества, за да имаме достъпни и качествени здравни грижи. Второ, БСП няма да вдига данъци, а застава зад въвеждането на по-справедливата пропорционална скала за облагане на доходите на физическите лица. В подкрепа на семействата е семейното подоходно облагане, с намаляване на данъка на работещи родители, преизчисляване на всички пенсии, безплатни детски градини и учебници. Левицата предлага и една различна визия за управление в икономиката – с по-сериозна роля на държавата, с инвестиции в ключови сектори.

Предлагате позиционирането на област Търговище в националната политика да бъде по нов и подобър начин. Моля Ви, разяснете

 – За да отключи пълния си потенциал, областта не може да разчита само на местната политика и инвестиции. Необходима е цялостна държавна политика по отношение на регионите, която да доведе до изравняване на големите диспропорции помежду им. Това е и една от целите на БСП – нова политика към българските региони, нова фискална политика. Финансовата децентрализация е нещо, за което само се говори, но никой не прави, когато е на власт. Реална децентрализация може да има, когато част от данъците остават в общините и да се използват за развитието им. Ето и тук има големи производители, но техните данъци отиват в републиканския бюджет. За съжаление децентрализацията остана добро пожелание, защото тя не се харесва на централната власт, защото разполагайки с допълнителен ресурс на добрите кметове няма да им се налага да стоят пред министерските кабинети  и да се молят за пари.

Търговище има потенциал, който остава неоползотворен и това се вижда с просто око. Резервите са в земеделието, но трябва да се възстановят напоителните системи, да заработи национален електронен поземлен регистър. Селско стопанство с висока добавена стойност и с повече работни места е една от възможностите областта да се развива. В България заради липсата на стратегия за развитие на регионите по-богатите се развиват, понякога и въпреки държавата, но по-слабите икономически са оставени сами.

За Вас казват, че сте изключително енергичен и неуморим, с безброй срещи с хората. Какви са впечатленията Ви от предизборните срещи в Търговищкокои селища, фирми, институции посетихте, как Ви  посрещат хората и найважнотокакво Ви заръчват, какви са техните предложения, препоръки за подоброто развитие на Търговищкия край?

– Хората искат по-високи доходи и работа, перспектива за децата си, за да не напускат страната. Оплакват се от безработицата, от затруднения достъп до лекарска грижа, от липсата на сигурност. И ако имат заръка, тя е държавата най-накрая да обърне внимание на тези проблеми. През последните дни имах възможност да посетя Попово, Опака, Омуртаг, селата Здравец, Дралфа и Васил Левски и виждам едни и същи проблеми.

За съжаление, няма друга държава, в която населението да се топи толкова бързо, колкото в България. В цели села, в които някога е кипял живот, днес жителите се броят на пръсти. Обезлюдяването е проблем, който засяга силно област Търговище. През последните няколко години проблемът се задълбочава. Регионът е с постоянно растящ отрицателен естествен прираст – 7,8%, който е над средния за страната. Единственият начин да върнем хората и в България, и в по-малките населени места е да повишим качеството им на живот. А това означава дългосрочни инвестиции, да се върне сигурността в градовете и селата. Всичко това е възможно с малки стъпки,  а не с популизъм и с наливането на пари за строеж на спортни зали и стадиони в празни села, както правеха ГЕРБ през годините. Малките стъпки не носят бързи политически дивиденти, но могат да спасят страната ни. В областта трябва да има по – добри пътища, да се решат проблемите с водоснабдяването и напояването, с тържищата.

 Какви конкретни ангажименти поемате към хората от област Търговище, ако бъдете избран за народен представител от 28 МИРТърговище?

 – Ще започна с регионалното здравеопазване, защото това е една от най-важните задачи за БСП. Проблемите ги има в болницата в Попово, в Омуртаг, където лечебното заведение едва мъждука. Недостигът на лични лекари може да бъде преодолян със законодателни механизми, с които да се стимулира реализацията на специалистите тук – с по-добро заплащане, с жилищна политика. В Търговище проблемът е остър – тук на един общопрактикуващ лекар се падат над 2300 души в последните години. Наложителни са много подобрения в  пътната мрежа, водоснабдяването и напояването също ще бъдат приоритет.

Основен проблем в Търговищкия регион е високият процент безработица (10,5%). През последните години чувствително намалява делът и на населението в активна възраст с висше образование. Всичко това разкрива твърде неблагоприятна тенденция – без образована работна ръка, няма добри перспективи. А Търговище е и сред областите с най-малко активни фирми в страната – едва 35 предприятия на 1000 души от населението. За да се подпомогне бизнесът и да се отворят възможности за реализация на младите хора, трябва да се установи връзка между учебните заведения и основните работодатели в региона. Държавата да подпомогне младите хора в тяхното обучение, а учебните заведения да подготвят такива кадри, които са необходими на бизнеса в областта и в съответните направления  – земеделие, животновъдство и т.н. Трябва да се реши кризата с водните басейни, защото цели райони остават без вода. Освен това БСП ще предприеме конкретни стъпки в подкрепа на българското производство. Част от тях включват преразпределяне на земеделските субсидии, възстановяване на напоителните системи и изграждането на мрежа от фермерски пазари с пряк достъп на доставчиците – така ще се скъси веригата от прекупвачи и ще се намали оскъпяването на стоките. Ще се ангажираме и със създаването на Национален електронен поземлен регистър, който да реши проблема с така наречените „бели” и „червени” петна в земеделието.

Освен увеличаване на доходите в програмата на БСП са заложени и редица данъчни облекчения за младежи и родители. Освобождаване от данък върху доходите от труд до навършване на 26 години на младите хора, необлагаем минимум от 500 лв. за всяко лице ненавършило 18 години, безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст, безплатни учебници от 1-ви до 12-и клас и т.н.

 И накраязащо хората трябва да гласуват с бюлетина 4? Вашите послания?

Крайно време е област Търговище да разгърне своя потенциал и да заеме мястото си сред ускорено развиващите се български региони. Крайно време е и България да освободи челните места в негативните класации на Европа по бедност, политическа корупция и нереформирани системи. Мястото ни не е там, а българските граждани заслужават реални политики с грижа за хората.

Интервю на Мариела Мечкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *