Млади успешни търговищенци

Един от тях е НИКОЛА ПЕТРОВ, 21 годишен, търговищенец, студент трети курс „промишлен дизайн” в Русенския университет „Ангел Кънчев”. За него художникът Румен Райнов, във връзка с тазгодишната осмомартенска изложба „Вдъхновения”, ни каза: „Никола е нашата гордост, нашата находка, напишете в „Знаме” за него…”Изпълняваме заръката  и търсим за разговор младия Никола Петров. Той се отзовава с охота и споделя, че вече няколко месеца, от вкъщи, дистанционно се обучава към Русенския университет. Приключил успешно зимния семестър и сега вече напредва към летния. Лекции, практикуване, рисуване- така най-общо преминава денят на младия човек. Молим го да разкаже нещо повече за своята специалност.

  • Тя е свързана с изкуството и с промишления дизайн, с изграждане на триизмерни модели в компютърни програми и работа със софтуер за графичен дизайн. В тази сфера виждам и моето бъдеще…

 

-Никола, Вие през миналата година имахте едно изключително изживяване, свързано с обучението Ви в чужбина. Разкажете за него.

-Да, кандидатствах по програмата „Еразъм  +” за международно обучение на студенти. Бях разпределен в област Валенсия, Испания. Прекарах два  незабравими месеци  в студентска среда в град Алтеа, сред мои връстници от различни страни. Но заради пандемията се наложи обучението ни да прекъсне по-рано.

-А как се породи  интересът към групата на търговищкия художник Румен Райнов?

  • Това беше преди около 4 години- в началото изпитвах чисто любителски интерес, беше ми любопитно да рисувам –така, за собствено удоволствие- предимно шаржове, пейзажи, натюрморт…. Отпосле вече у мен се появи една идея по-висш интерес, свързан и с професионалната ми подготовка. Много съм доволен от тава, което научавам в тази група, уроците, свързани с изкуство, са ми особено полезни. А и самият Румен Райнов, освен, че е добър художник, смея да твърдя, че е и много добър учител.

-Никола, какво е за Вас Търговище?

-Освен родно място / завършил съм Първо СУ”Св.Седмочисленици/, тук сега е моето настояще, тъй като поради пандемията човек не може да си прави много планове, перспективата за всеки млад човек като мен е под въпрос…Но обичам професията си и с нея свързвам бъдещата си реализация.

-Ще гласувате ли?

-Ще гласувам на предстоящите избори, тъй като това е наше право, което всеки трябва да упражни…

Разговаря ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *