Байгън от оплакващи се!

ИВАНКА БОТЕВА

Предълъг списък с имена на 1 200 творци, най-вече от поп музиката. Едни се оплакват, че не са могли да се пенсионират, други, че са с ниски пенсии, трети, че по време на пандемията оставали без ангажименти и доходи и трудно преживявали. Чуха се и гласове, че те представят държавата пред света, а тя не зачитала техния труд, който бил рискован, като този на…миньорите. Шокиращи и безочливи излияния, изречени със свъхдоза самочувствие и нескромност.

И все пак, държавата отпусна парични средства на близо 1000 от тези 1 200 творци. Сега се направи нов списък с 1000 имена на нови, окайващи се музиканти. Представители на гилдията отидоха чак при министър-председателя да се оплачат за тежкото си дередже и настояват за помощи от държавната хазна. Особено упорита е Рут Колева, която разпалено обрисува как мизерстват колегите й и как не могат да си плащат сметките.

И в двата списъка срещаме имената на изпълнители, които влизаха в БИГ БРАДЪР с договори за грамадни хонорари, които пееха и свиреха по митингите срещу 5-цифрени суми, които печелеха и то често на плейбек  / от частни партита, сватби и различни събития./ Въпросът тук е преди всичко до това- декларирали ли са те доходите си и плащали ли са си данъците, защото публична тайна е , че всичко се плаща под масата. „Защо не са се самоусигурявали?”- попита  Митка Щерев. Разгневиха се и от група „Апсурт”:”Били на свободна практика, независими. Защо тогава искат от държавата? И ние не сме на щат, но сами търсим начин да оцеляваме, както го правят в много области и браншове”.

Доста недостойно и неморално е да хленчиш в такава ситуация, в която на никого не е лесно. И всеки преживява някакви трудности. Да, и в този музикантски занаят се иска голяма дарба и много труд, но за сравнението с миньорите…Там, под земята, където работата наистина е рискова, никой не може да я върши на плейбек…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *