Тъмно е…

Тъмно е. И още по-тъмно ще става. Вчера  си стоях на тъмно вкъщи, защото някакъв блок в АЕЦ -Козлодуй дал фира и според комшията Герги, трябвало да пестим ток, че да не сме изпаднели в енергийна криза и тотална зависимост. А той знае всичко по националните и енергийни въпроси защото дъщеря му е в София, а синът в Лондон. Вярно, че тя в София е сервитьорка, а синът му строителен работник, ама Герги получава информация от  първа ръка по всички национални и световни въпроси.  И както си стоях в тъмното и съм заспал. И сънувах странен сън. Заседаваше Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси. Или по – просто казано, деляхме си историята, тъй както синове делят бащино имане.

– Браќа, бугари. Денес се собравме да ја расветлиме вашата приказна и да видиме што ни припаѓа, што  нација без историја е… е како мужко чадо без…ама тука го сритаха и не довърши.

– Припага ви, курец….рипна баш войводата Каракачанов, но го посъветваха да бъде първо дипломат, а после патриотин, щото двете неща нямало как да се съвместят.  Нека се изкажат, пък после да ги „храни“, колкото си иска, както повеляват демократичните принципи, които сме прегърнали, преди време. Тука бе поискана почивка от македонска страна, с искане за преводач, защото не могли да разберат какво точно им е казал „ …почитуван господин Каракачанов,  нека го потресе чумата “. Влязоха преводачите и започна подялбата.

  • Самуил ви го даваме, защото гърците са силно против да го пишем македонец, понеже щяло да се наложи да сменят името на Василий и от Българоубиец, да го именуват Македоноубиец. Не че имат нещо против, ама трябва да му сменят и паметника, и имената на няколко улици в Гърция и да влязат в разходи.

Сега да видим как да разделим братята Кирил и Методий. Ние предлагаме да ви дадем Кирил, а за нас да остане Методий.

– Ще ви остане на вас…, рипна войводата Каракачанов, но се сети че е в качеството си на дипломат и напопържа на ум. Как така ще ги делим двамата братя, бре!

– Ми, много просто- на единия майка му е българка, а на другия македонка.

– А бащата!? Всички знаем че баща им е българин!

-Е, всички, ами ние не го знаем, пък нали за това сме тук. Пишем бащата на единия българин, на другия македонец и…

– Че то тогава какви братя ще са.

– Македоно-български

– Не сме съгласни- отрязаха ги нашите

  • Добре де, компромисно: Българо-македонски братя, нали все това повтаряте, че сме братя.

Сега да видим Вапцаров как да си поделим.

– Ами, какво има да гледаме. И майка му българка, и баща му българин, значи и Вапцаров е българин.

– Българин, ама не го искате, щото бил комунист. А щом е комунист, значи е македонец. Щото Македония кой я създаде? Значи си е наше момчето.

– Гледайте си работата, ние Вапцаров не ви го даваме. Вие и Александър Македонски ще изкарате комунист, нали все лъжете, че той ви е създал.

– Ама то, както е тръгнало, вие нищо не ни давате. Само вземате. Още малко и Александър Македонски ще ни поискате.

– Санде Педало си го дръжте за вас- махна щедро с ръка войводата Каракачанов,  на нас гейове ни не трябват!

– Е, то всички гърци са такива-смънка македонският председател, ама все пак идентичност като търси човек …и до там опира. Пък и тогава още е нямало Стамбулска конвенция, така че въпросът е спорен. Пък и ние нали сме се събрали да хвърлим светлина в тъмните дебри на историята. Како што рече големиот македонски поет Гете: Светло! Повеќе светло! ….и тука се събудих. Така и не разбрах, осветлихме ли тъмните страни на българската и македонската история. По телевизията във вечерните новини съобщаваха, че няма постигнат консенсус по спорните въпроси, поради грешки в превода. Погледнах-тъмно. И още по-тъмно ще става.

ЙОРДАН МИНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *