Търговище ще отбележи 143 години от Освобождението си!

На 29 януари, петък, Търговище ще отбележи 143 години от Освобождението си от османско владичество.

Проявите по случай годишнината започват от 25 януари със „Седмица на Освобождението“, организирана от Регионалния исторически музей. В периода до 29 януари, в Музейния образователен център в Свещаровата къща, ще се проведе образователна програма, посветена на събития и личности, свързани с Освобождението на града ни.

На 27 януари, от 16.00 ч. в арт галерията на Регионална библиотека „Петър Стъпов“ ще бъде открита изложбата „Порив“ на Йордан Йорданов – Джордан. Тя ще представи пейзажи от града, включително от възрожденския квартал „Вароша“.

В деня на Освобождението на Търговище, 29 януари, Регионалният исторически музей ще открие изложбата „Реликви на свободата“. През деня тя ще бъде с вход свободен и ще може да се посети до края на месец март.

Кметът д-р Дарин Димитров лично ще поднесе цветя в 11.30 ч. пред паметника на ген. Казимир Ернрот и в 11.40 ч. пред Морената в квартал „Вароша“. Д-р Димитров призовава и всички съграждани да отдадат почит и да поднесат цвете в памет на загиналите за свободата на града ни в удобно за тях време през деня.

В 11.45 ч. ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“. Камбанен звън от двата православни храма ще огласи Търговище в 12.00 ч.

Призоваваме гражданите, които присъстват на проявите, стриктно да спазват изискванията за дистанция и останалите противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *