Как се справя една културна институция в период на криза?

На тази тема разговаряме с г-жа Росица Куцарова, директор на РБ „Петър Стъпов”

 -От миналия март не сме затваряли за читатели, с изключение на периода, когато бяха най-строгите мерки, като спазваме всички предписания за безопасност.

В началото, докато реализираме един проект, по който получихме машината с UV лъчи, с която в момента извършваме дезинфекцията, книгите по предписание се карантинираха за 72 часа. Това създаваше едно неудобство. Читателите имат навика да си избират от върнатите книги, но те нямаше как веднага да се пуснат. С реализирането на този проект се обособи гише, което ние нарекохме „Карантина” и с новата придобивка можем да обезпаразитим всички материали и веднага да отидат в ръцете на читателите.

Заради карантината правим компромис за заемане – вместо максималният брой заети книги да е 5 бр., ние позволяваме по 10 и повече книги, защото хората по-рядко излизат от домовете си.

Единствено не работи Компютъризираната читалня и Детската игротека, пак по предписание на Министъра на културата.

Освен това за читателите, на които са нужни библиографски справки или копия от периодични издания, сайтът на библиотеката е отворен и там може да се направи справка какво има в момента. Всеки читател си има идентификационен код, чрез който подава заявка за търсения материал по имейл, а когато има точни данни от къде точно е материалът който търсят, колегите го сканират и изпращат отново по имейла.

Спрели сме масовите прояви, но затова пък имаме повече изложби и витрини по интернет. Доста се раздвижи и фейсбук страницата на библиотеката, чрез която сме в постоянна връзка с нашите читатели.

Друг реализиран проект през 2020 г., по който вече имаме интерактивна търсеща информационна система тип КИОСК, която все още не е съвсем напълнена с информация, но продължаваме издирването на статии, снимки, видеа от цялата област. За всяко селище има посочени статии за културни институти, исторически обекти, природни забележителности, личности. За всичко това интерактивно може да се набере информация и ученици, и граждани, но най-вече гостите на Търговище и областта, да се запознаят  с най-важното и да си изберат къде да отидат.

Когато детските градини и яслите не работеха, на всички майки беше осигурена работа от вкъщи, тъй като все още не е изцяло попълнен много полезният сайт „Мост през вековете”, където е дигитализирана цялата периодика, излизала в Търговище от 1900 г. до 1950 г. Осигурихме дистанционна работа за майките и за карантинираните колеги.

В сайта на библиотеката има опция регистрираните читатели да си избират книгите, да си ги запазват и само да дойдат да си ги вземат до вратата.

Реализирахме един голям проект за 55 000 лв. за ремонт на сградата. Такъв ремонт не е правен от 30 години.

Продължаваме и през 2021 г. по този начин. Оптимисти сме. Не сме спирали да работим и няма и да спрем. Съвсем скоро, по повод Освобождението на Търговище предстои една изложба на местен художник, но при спазване отново на необходимите мерки.

Маргарита Зидарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *