“Аз съм обикновен лекар, който по стечение на обстоятелствата върши това, което може…”

Заварваме д-р Станислав КАРАДЖОВ, пулмолог, завеждащ Второ вътрешно отделение, след поредната обиколка в ковид-отделенията в търговищката болница.

Казваме му, че с който и от колегите му да разговаряхме, всички предлагаха  да пишем най-първо за него,  тъй като той от самото начало на пандемията неизменно е на първата линия, той е сред  героите на нашето трудно време. „Не се приемам като такъв, бе неговият отговор,-аз съм обикновен лекар, който по стечение на обстоятелствата върши това, което може…“Ще отмина скромността на моя събеседник, но д-р Караджов е най-изявеният и авторитетен специалист в квоята сфера, с неговия профил е само колежката му от Второ вътрешно д-р Джин, още един техен колега от Попово и двама специализанти. Винаги пред вратата на кабинета му има купчинка  пациенти, които чакат неговия задълбочен преглед и професионален  съвет. 

-И все пак  д-р Караджов, според Вас вярна ли е официалната статистика , която сочи, че процентът на заболелите   в последно време е около и под  40%.

-Смятам, че броят на инфектираните е много по-голям, тъй като има много хора с ковит-19, които просто не са изследвани. Онези, с бързите тестове, не попадат в официалната статистика, а има и голям брой безсимптомни преносители на вируса, които в определен период  могат да заразяват…Далеч по-висока е заболевоемостта в страната ни, повече от 50%.

-Вие сте пулмолог с дългогодишен опит, каква е Вашата преценка-коронавирусът по-различен вирус ли е от всичко, което сте лекували досега през годините?

-Коронавирусът е особено заразен, той има афинитет да засяга белия дроб и кръвоносните съдове. 80% от заразените в режим на изобация се лекуват, 20% са с по-тежка форма на болестта, но като протичане и характеристика коронавирусът е много по-различен от вирусите, с които сме се сблъсквали досега.

-Всекидневно Вие сте в епицентъра на тази  тази зараза , кажете някои по-универсални съвети- каква да бъде превенцията срещу ковит-19?

-Да се спазват стриктно мерките, които се препоръчват от Щаба на национално ниво-елементарни хигиенни мерки и норми на поведение. Задължително да се използуват маски, но от по-висок клас. Това до голяма степен би могло да ограничи разпространението на заразата, ако хората проявяват съответната култура на поведение: да няма масови събирания, често миене на ръцете, да не си пипат лицето.

-Кога  Вие виждате края на пандемията?

-Вероятно до два-три месеца-февруари-март би трябвало вирусът да утихне.

-А как гледате на ваксините като средство за овладяване на тази инфекция. Твърде краткия  срок, в който бяха създадени, не е ли смущаващ?

-Ваксините предпазват и създават имунинет. Надявам се, че фирмите, които  ги предлагат, са минали всички утвърдени процедури и резултатите няма да закъснеят, убеден съм в това.

– Лечението на пациенти с Ковит 19 за Вас е всекидневие.

Разговор на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *