Тук работят педагози с призванието да дават от себе си…

Как в едно училище с деца от уязвими групи се справят с трудната пандемична обстановка

Още в началото на нашия разговор узнаваме, че ангажиментът на Наталия МИЛАНОВА, директор на Трето основно училище „П.Р.Славейков” съвсем не е случаен, нито сантиментът й към училището, тъй като тя е просто една от възпитаничките на това школо. През последните 9 лета тя продължава да работи тук, като от три години оглавява педагогическия екип на училището.

 

-Г-жо Миланова, тук, при Вас учат 260 ученика от 1 до 7 клас, сред които деца от уязвими групи, социално-слаби, етноси, билингви, от ромската махала, а 38 от тях са със специфични  образователни потребности. Как се справя Вашият екип?

 

-Трудно и различно. С нестандартни методи и с индивидуален подход. И с огромно желание за работа. Колективът ни е от 50 души, 34 от които педагогически специалисти- това са все хора с желание и призванието да ДАВАТ ОТ СЕБЕ СИ, като наградената наскоро Стойна Кючукова, която просто си е една фурия. / „Знаме” специално ще разкаже за нея/. Нашите деца имат две влечения-към спорта и към изкуството, ние добре отчитаме това и се стремим чрез тези два лоста да ги мотивираме и стимулираме за работа и учение. Колегите дават всичко от себе си, за да обучаваме и възпитаваме всички тези трудни деца, предимно от уязвими групи.

 

– Сега обстановката е пандемична, което, несъмнено, още повече усложнява нещата. Как ще се справяте занапред през това чумаво време?

 

  • Точно за училища като нашето дистанционното обучение е едно голямо изпитание, тъй като единици са децата, които притежават компътър или електронни устройства. Нашите деца са от 10 села, семействата са с предимно ниски доходи и затова категорично сме за присъственото обучение, но обстановката налага друго.  Разчитаме на нашия медиатор, който, заедно с част от възпитателите, разнасят учебни материали на децата по места за деня. Изобщо, никак не е лесно за никого, но продължаваме да полагаме изключително големи усилия  по отношение обучението на нашите възпитаници и ще чакаме по-добри времена…

-Пожелавам ЗДРАВЕ-на Вас, на Вашите колеги и на малките славейковци….

Разговаря ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *