“По-добре нашите клиенти да дават пари за здравословна храна, отколкото за лекарства…”

Тодор Янакиев – ресторантьор №1, пред “Знаме” :

-Г-н Янакиев, как се справяте в изключително усложнената за хотелиери и ресторантьори  пандемична обстановка?

-Ние започнахме да работим с кетъринг още при първата вълна на пандемията. Така ресторантът запази своя персонал и не никой не беше уволнен от работа. Сега e по същия начин. 

-Според Вас, адекватни ли са предложените от правителството мерки?

-Една много сериозна неуредица се явява това, че ресторантите в хотелите се затварят. Няма логика. Би следвало ресторантите, които са в хотелски комплекси да работят, защото хората, настанени в хотела, няма къде да се хранят, нямат условия в стаите. Да, някой може да каже да ползват рум сервиз, но това не е правилната форма – замърсяват се стаите, нарушава се хигиената. По моя преценка, не е никакъв проблем гостите, които са на хотела да се хранят в ресторанта, който е на самия хотел.

-Какво е различното сега, след т. нар. „първа вълна”?

-По-различното е, че имахме повече време да се подготвим и специално ресторант „Нова Мизия” работи от обедното меню, от цялото меню и по време на нормалната работа на ресторанта ние изпълнявахме много поръчки на кетъринг. Сега, след като започна втората вълна, нямаше изненади и почти всички от клиентите, които се хранеха в ресторанта, започнаха да си поръчват храна за вкъщи и за офиса.

-Тоест  за Вас нямаше изненади.

-Да, така е. Ние работим и на това разчитаме. По-добре е да работим, отколкото да чакаме помощ. По този начин поддържаме и професионалното ниво на персонала.

-Менюто ви е здравословно, наблягате на качествената българска храна.

-От пет-шест години нашият ресторант работи с идеята за здравословно хранене. От много дълго време това ми беше цел. По-добре е нашите клиенти да дават пари за здравословна храна, отколкото за лекарства. От изключително важно значение е храната,с която се храним, защото човек е това, което яде. Той трябва да получава качествена храна, а от храната да получи всички видове енергия – физическа, умствена и сексуална. Изключително важно е да се храним с храната, произведена в България, правилно приготвена. Да се отбягват панираните и пържените храни, защото след 95 градуса, при което става пърженето и панирането се разграждат витамините и полезните вещества и храната става вече нездравословна.

-Какво мислите за модерните напоследък суперхрани – чиа, киноа, амарант и др., които не са присъщи за менюто на българина?Използвате ли ги при вас?

-Използваме ги, но като подправки. Аз държа на българската национална кухня. За мен тя е изключително здравословна.Българските производители – земеделци трябва да получават субсидии и подкрепа от държавата, за да не ни се налага да внасяме плодове и зеленчуци. 

– Как се поддържа здравословно меню и добра кухня с неща, които са внесени отвън, след като знаем, че определящото там е цената, а не качеството?

-Ние не работим с вносни меса. Да, в търговските вериги се предлага врат на около седем лева, но ние го купуваме на дванайсет лева. Освен това, работим с незамразени меса, защото когато една продукция се замрази, тя губи до 30 % от хранителните и вкусовите си качества. Когато е възможно, изцяло работим с българско производство, а в зимните месеци избираме най-доброто качество от вносителите. Но в последствие се затриха тези производствени предприятия. Надявам се, в скоро време, да бъдат възстановени но няма по-качествени зеленчуци от българските! През известен период от зимата караме и на туршии, които са произведени от български производители.

-Имате ли мечта за звезди Мишлен? 

-Звезда Мишлен за мене не е цел. За мен е цел здравословното хранене. В заведенията, които са получили тези звезди, много от храните са замразени, а това е в противоречие със здравословното хранене.

– Смята се, че ресторантьорският бизнес е най-успешен, когато е семеен и  в него са включени всички членове на семейството.

-Аз изцяло съм отдаден на ресторантьорството. И се радвам, че моите деца, а напоследък и внуци, също проявяват интерес към него. Работим заедно. Това наистина е най-успешният начин на работа не само в тази извънредна ситуация, а и изобщо.

-А имате ли спорове, когато те примерно искат да се въведе нещо по-модерно, а Вие държите на традиционното?

-Имат идеи, които предлагат, обсъждаме, дегустираме и заедно решаваме. Дъщеря ми Даниела има сериозен принос за ресторант „Нова Мизия”, Елица – за Дома на архитекта във Варна, а синът ми завършва мениджмънт в международно ниво. По принцип в момента изпитваме нужда от енергията на младите в страната като цяло. За мен Търговище е един много хубав град, много добре ситуиран, комуникативен, с много добро бъдеще.

-Ще помогнат ли за неговото развитие и последните архиологически разкрития около Мисионис?

-Изключително много! Мисионис ще изтегли нашия град няколко нива нагоре, защото и в Европа е така – места с културно-исторически забележителности се развиват по-бързо. Ротари клуб Търговище подпомага и разкопките в Мисионис, и способства младите хора да останат в града ни.

Разделяме се с г-н Янакиев сблагодарност за интервюто и с обещание около Коледа да публикуваме едно здравословно празнично меню от ресторант „Нова Мизия”.

Маргарита Зидарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *