ЗА НЕДОСТИГА НА ЛЕКАРСТВА, ЗА ЛИПСАТА НА НОЩНА АПТЕКА ПРИ НАС, И ПО ДРУГИ ПРОБЛЕМИ В СФЕРАТА НА ФАРМАЦИЯТА

Разговаряме с ЙОРДАНКА БАКЪРДЖИЕВА, председател на местната фармацевтична колегия 

За фармацевтите обикновено не се говори много и те рядко са обект на медийно внимание. Те си вършат работата тихо и незабележимо.По време на пандемията обаче на всички стана ясно, че аптеките са много важна брънка от здравната ни система, без която здравното благополучие на всеки от нас е немислимо. Вие може да имате перфектната диагноза и издадена рецепта от д-р Мутафчийски или от д-р Мангъров, но ако някой не осигури предписаните Ви лекарства, вашето лечение е провал.

Сигурна съм даже, че много хора не считат аптеките за здравни заведения, а там работят високообразовани специалисти, които не продават, а отпускат лекарства с подходящата фармацевтична консултация и здравна грижа, а като последно звено от здравната верига, носят отговорност и предотвратяват грешки. Фармацевтите стават обект на медиен интерес при възникване на проблеми. Проблеми има, виждам го по огромните опашки пред аптеките. За това- какви са проблемите при снабдяването на нашите съграждани с лекарства, се обърнах с няколко въпроса към магистър фармацевт Йорданка Бакърджиева- председател на местната фармацевтична колегия.

  • Г-жо Бакърджиева- има ли дефицит на лекарства в аптеките на територията на нашия окръг?
  • Й. Б.: Като цяло дефицит на лекарства за продължително време-няма и това важи както за откритите, така и за болничните аптеки, също и за лекарствата за профилактика и лечение на Ковид-19. Но нашата аптечна система е подложена на напрежение и натиск защото хората, които идват при нас, са стресирани и уплашени, търсят препарати за профилактика и лечение, търсят мнение и консултации, защото в момента сме най-достъпните медицински кадри.
  • Откъде произтичат проблемите за дефицита, макар и временен?
  • Й. Б.:Проблемите идват от многократно завишеното търсете на много витамини, минерали, имуностимулатори, антибиотици – за които специалисти от екрана на медиите непрекъснато съветват.На това завишено търсене не могат да откликнат адекватно дистрибуторите, от които се снабдяваме. Поръчките силно се редуцират,а и от двукратно снабдяване на ден преминаха към еднократно. Голям проблем за нас е, че според действащата наредба, лекарят изписва в рецептата търговското наименование на лекарството, което ако липсва в аптеката, връщаме пациента отново при лекаря, вместо да го заменим със същото, но на друга фирма, а това коства време, нерви и нови опашки. Огромен проблем за аптеките е въведената „он лайн” консултация с личните лекари, която би трябвало да завърши с издадена рецепта за лечение. Да, но рецепта няма. Електронна такава все още не е въведена и фармацевтът е поставен пред дилемата: да наруши закона и отпусне написаното на лисче или в телефона лекарство и да бъде глобен за неспазване на закона, или да спази човешкия закон да не остави без лечение пациента.
  • Българският лекарски съюз счита, че аптеките не покриват лекарство-снабдяване в денонощен режим. И това е така, защото и в Търговище няма нощна аптека. Те даже внасят предложение лекарства без рецепта да се продават в денонощните магазини и бензиностанции. Какво ще кажете по този въпрос?
  • Й. Б.: Проблемът е сериозен и трудно решим, защото освен финансови средства, се изисква и кадрови ресурс. В момента в Търговище има аптеки с намалено работно време, има и затворени аптеки, поради заболяване на фармащевти и липса на такива, които да ги заместят. Но оказа се, че нашият град не е атрактивно място за новозавършилите колеги.
  • Да, права е г-жа Бакърджиева, проблемите са много и трудно решими, защото са трупани десетки години. Основно идват от тоталната комерсиализация в сектора. Затова няма нощни аптеки, затова има струпани по 5 аптеки на педя разстояние, а големи селища са лишени от фармацевтична грижа, затова има реекспорт и липса на понякога жизненоважни лекарства. Няма електронно управление, което да следи пътя на всяко лекарство и това не е случайно. Има пълна липса на лекарствена политика. Да, лекарствата имат цена, но те не са обикновена стока на пазара, а жизненонеобходими продукти, от които зависи здравето и живота на всички нас. Малка надежда ми дава появата на една „сербез” жена-новият председател на БФС-Асена Сербезова, която каза истината- но бе обвинена, че всява паника всред населението и й спретнаха съдебно дело. Значи е на прав път. Стискам и палци, да успее да се пребори в името на цялото общество, и в името на фармацевтите, защото никъде по света те не са богати хора, но са уважавани и ценени медицински кадри.

Маг. Фарм. Нина Андреева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *