21 дейци на културата, науката и изкуството с награди от Община Търговище

21 културни дейци, учители, ученици и състави от Търговище са отличени с годишните награди за образование и наука, култура и изкуство на Община Търговище. Наградите трябваше да бъдат връчени на официална церемония по повод Деня на народните будители, но тя бе отменена заради усложнената епидемична обстановка.

Наградите са регламентирани в Наредбата за символиката на общината, а номинации можеха да бъдат отправени от граждански организации, съюзи и институции, работещи в сферата на образованието и културата.

В категорията „Сценични изкуства“ носителите на наградата са трима. Това са режисьорът Денислав Янев, актьорът Христо Златанов и вокалният педагог Светла Стаменова.

Павлинка Белева е отличена в категорията „Изящни изкуства“. Дипломът се връчва за приноса й в изобразителното изкуство и популяризиране на творчеството на проф. Никола Маринов.

Наградата за литература и публицистика получава Йорданка Донева – автор на множество книги и публикации, посветени на хоровото изкуство.

Центърът за младежки дейности и инициативи печели отличието в категорията „Мениджмънт и администрация на културата“.

Величка Иванова е отличена в категорията „Културно и историческо наследство“. Призът е за приноса й в издаването на юбилеен сборник, посветен на дейността на фолклориста Елена Василева.

Театралното студио към ОНЧ „Напредък – 1864“ – Търговище е носител на наградата в категорията за самодейно творчество.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата е отличена Десислава Станкова, основател и ръководител на Музикална школа „New voices“.

Наградените в сферата на образованието и науката са педагози, ученици, колективи на учебни заведения. В категорията „Предучилищно възпитание“ отличени са Ирина Стоянова и Айтен Ахмедова – старши учители в ДГ № 11 „Звънче“. В категорията „Начален етап на средното образование“ е наградена Любомира Долапчиева – старши учител в І СУ „Свети Седмочисленици“. Ванушка Жекова, старши учител по български език и литература и немски език в І ОУ „Христо Ботев“, е отличена в категорията „Прогимназиален етап на средното образование“. За гимназиален етап на средното образование е отличена Росица Станкова – старши учител по история, география и предприемачество в І СУ „Свети Седмочисленици“.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието е отличена Полина Кожухарова – главен учител по философия във ІІ СУ „Проф. Никола Маринов”.

В категорията „Педагогически колектив“ награди получават ДГ №1 „Веселушко“ и II СУ „Проф. Никола Маринов“.

4 ученици получават грамоти за своите постижения в сферата на образованието и спорта. В хуманитарната област е наградена Сандра Радева, ученичка в 7 „б“ клас в I ОУ „Христо Ботев“. В природо-математическата област грамоти получават Християна Калбурджиева, 11 „а“ клас в І СУ „Свети Седмочисленици“ и Десимира Димитрова, ученичка в 12 „б“ кл. във ІІ СУ “Проф. Никола Маринов”. За постигнати високи резултати в състезания по спортна борба е отличен Сали Салиев, ученик в 10 „а“ клас в Спортно училище „Никола Симов“.

Всички отличени ще получат своите награди по пощата или лично, в Община Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *