Разликите в поколенията

Защо за сина ви е по-важно висенето в социалните мрежи, отколкото четенето на хубава книга. А до кога майка ви ще примира пред сериалите по телевизията и ще взема за чиста монета случващото се там. И наистина ли трябва да се откажете от удобните маратонки, джинсите или късите панталони, защото вече сте минали петдесетте?

Защо е така?

Поколението Бейби бумари – родени между 1946 и 1964г. Изречението, което ги описва е: „Ще работя докрай”. Те плащат сметките си навреме и отделят средства за времето, когато вече няма да работят.  Половината от тях смятат, че здравето е първостепенна инвестиция, а 57% имат пълно доверие на лекаря си. Градинарство, почивки и пътувания в чужбина, събирания и гледане на телевизия са основни хобита.

Поколението Х – родени между 1965 и 1979 г. Хората от него се чувстват по-млади от биологическата си възраст. В същото време мнозинството не правят сметка за разходите си за здраве, а почти половината пушат ежедневно. От тях само 18% имат спестовни влогове, а за 34% пътуванията със семейството са основен приоритет. 

Поколението Y -родени в периода 1980-1995 г.  За тях важи принципа „Аз заслужавам!“. те основно отричат традициите, имат високо самочувствие и обичат да са в центъра на вниманието. Ценят технологиите, а мнозинството се интересуват от проблемите на човечеството. В същото време те ценят повече взаимоотношенията пред парите и за тях е по-важно как са прекарали времето си, а не колко пари изкарват. Харесват динамичните дейности, а повече от половината пътуват постоянно.

Поколението Z – хора, родени между 1996 и 2009 г.  Обичат фразата „Бъди промяната!“ Те са креативни и предприемчиви, търсят удовлетворение в работата си и подбират внимателно храната си. Смятат, че са отговорни за своя живот и здраве, спортуват редовно и внимателно подбират храната си. Спокойно може да се каже, че това е поколението, пристрастено към интернет и технологиите – 99% от тях сърфират в Мрежата всеки ден, а 78% заявяват, че не могат и ден без смартфон. Огромната част от тях са пристрастени към пазаруването. Купуват неща, от които не се нуждаят и обичат да са в крак с последните модни тенденции. Не знаят какво е свят без Интернет, отгледани са в присъствието на пет екрана – смартфон, таблет, компютър, лаптоп и телевизор, които им дават всичката необходима информация за света. Техният живот вече по нищо не се докосва до копнежите и желанията на предишните поколения. Консултират се по отношение на важни за тях избори и споделят личните си преживявания (за разлика от предишните поколения). Прекалено трудно задържат вниманието си върху едно нещо, защото още от малки са свикнали да се занимават с няколко дейности наведнъж. Едно тотално различно и ново поколение, което няма нищо общо с поколенията преди тях. Те са дигиталните деца, които отказват да се подчиняват на правила. За тях се твърди, че ще сменят 15 жилища, 6 кариери и 17 работни позиции. 

Това казват учените. 

А вие може би намерихте отговора за себе си?

 

Маргарита Зидарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *