Какво ново през новия творчески сезон на ОНЧ ”Напредък 1864”

По традиция творческият сезон на читалище „Напредък” се открива на 1 октомври и само хор „Родна песен” по една още по-стара традиция откриха своя сезон на 4 септември.

Тази година очакваме в залите на читалището да творят 9 състава. Това са: хор „Родна песен” с диригент Красимира Коларова, ВИС”Златни зари” с ръководител Събина Георгиева, литературен клуб за  възрастни с ръководител Иван Стойчев, , театрална студия с ръководител актрисата Грета Неделчева, модерен балет „Галакси” с ръководител Екатерина Петрова, клуб зумба и каланетика за възрастни  също  ръководени от Екатерина Петрова,  вокална група  за популярни песни с ръководители Иванка Иванова и Петя Димова, школа за изобразително изкуство с преподавател Магдалена Стоянова, клуб „Джумалийче” с ръководител Стамен Стаменов и външни форми, които работят към читалището. Това са клуб „Хоро” с ръководител Стамен Стаменов и клуб „Паневритмия” с ръководител Ефросина Ангелова.

 

Тази информация получих от Галина Кръстева – секретар на ОНЧ”Напредък 1864” и тъй като проблемът с ковид 19 неминуемо ще се отрази на творческата активност на съставите, попитах има ли готовност читалищното ръководство за работа в усложнени условия. 

 

– През миналия сезон една част от съставите прекратиха своята работа със заповед от Министерството на  образованието. В момента, който отпадна по-строгата епидемиологична обстановка,  заниманията бяха подновени. Например, децата от балета не са прекъсвали заниманията си цяло лято. Бяха разпределени на по-малки групички; вокалната група също, през последния месец поднови работата си. 

 

За новия сезон, за да влязат в ритъм съставите, организирахме на 23 септември класова продукция. Това е една стара форма, която се използва  в читалището. Тя ни дава възможност да общуваме с децата, художествените ръководители на съставите и родителите. На тази среща запознах децата и родителите с историята на всеки от съставите,  разказах им за ученици участвали в нашите състави през отминалите години, чиито професионален път е свързан с наученото в читалището. Смятам, че това е една много удачна форма за работа с децата и родителите, но нашите родители винаги са били много активни: обсъждали са заедно с нас вземането на решения за различните участия на децата във фестивали; подпомагали са  дори и финансово пътуванията на съставите. 

 

  • През миналия сезон възникна пожар в концертната зала, как върви възстановяването на щетите?

 

– Възстановяването върви много трудно, защото всичко е много сложно. Идваха оценители и са направени няколко констативни протокола. Накрая се оказа, че трябва да се направи обществена поръчка, което е доста трудна и сложна административна работа. Сега вече сме изготвили обществената поръчка и очакваме до ден два да бъде пусната. През много фирми минахме и разговаряхме, но се оказа, че няма желаещи за подобна работа, която е възстановителна след пожар. Срещаме и много големи административни пречки. Дори още не знаем каква сума ще получим от застрахователя. До сега нямаме информация и нищо не ни е приведено. В момента, в който пуснем обществена поръчка, ще започнем да работим по документацията. От наша страна всичко е изготвено, но важното е да не срещнем нова административна пречка.

 

-Поддържате ли връзка с общината? Имате ли подкрепа от тяхна страна?

 

-Имаме разговори с общината. Твърдо застават зад нас с огромно желание да ни помогнат. Но може би такива средства ще  бъдат включени в капиталовата програма за следващата година. Имаме моралната подкрепа на този етап и обещанието  ако не достигнат парите, които трябва да получим от застраховката на залата, да бъдем подпомогнати от общината. Ние също имаме кампания по набиране на пари. Много от съставите и институциите изявиха желание да ни помогнат с благотворителни концерти, но още не е започнал сезона. 

Радка Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *