Главният вирусолог на Републиката проф. Радка Аргирова за коронавируса

На състоялата се наскоро в к.к.”Албена” среща на фондация МОСТ/Медии, Общество, СемействО, Традиции/,

очаквано най-голям интерес от страна на журналистите имаше към вирусолога проф. д-р Радка Аргирова и презентацията й „Големите епидемии на ХХ и ХХI век”.

Епидемии е имало от както свят светува- сифилис, ХИВ, СПИН, KARS,MERS,  H1N1,ЕBOLA, Zika, каза тя. Глобализацията обаче, ежедневният превоз на стоки и хора до всяка точка на планетата, както и гъстата населеност в много райони, допринесе за много бързото и свирепо разпространение на вируси, гъби и бактерии.

Всички епидемии се различават по произход и климатични прояви, но всички настъпват изненадващо и ни сварват неподготвени. Ключовата дума при всички е еволюцията. През 2012 г. в Китай в подземна мина с упрели прилепи се заразяват 9 миньори диагностицирани с атипична пневмония. Материал от тогава, изследван сега показва наличието на вирус идентичин на КОВИД 19. Еволюирал, адаптиран, вирусът се появява в УХАН. Доста бързо се променя. Характеристиките му в различните страни са различни-все още неясно по какви причини. Слава Богу, за България имаме по-ниска заразяемост и по-ниска смъртност.

Генната география се променя бързо, но не чак толкова, че да се работи по създаване на ваксина и лекарства. Переспективата е , че поне 10-15 години ще живеем с този вирус с временни пикове и спадове, затова поведението ни трябва да бъде- дистанция, дезинфекция и хигиена и задължително с маски.

На въпрос на в. „Знаме”: ”Как страната ни се справя и къде сме по този показател в сравнение с  другите страни”- категоричният отговор на професор Аргирова бе, че се справяме добре, а на въпроса ми: „Вярно ли е, че сезонните грипни вируси възпрепятстват коронавируса- според медийни публикации” – Проф. Аргирова бе категорична, че това е невярна информация и не почива на никакви научни изследвания.

НИНА АНДРЕЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *