Училищната мрежа в Търговище е в готовност за новата учебна година в условията на пандемия

Училищата на територията на община Търговище са в готовност за стартиране на новата учебна година в условията на пандемия.

Директорите на учебните заведения са създали необходимата организация и условия за спазване на всички противоепидемични мерки. Училищата разполагат с необходимите лични предпазни средства и дезинфектанти. Осигурен е и необходимият брой медицински специалисти, които ще осъществяват сутрешния филтър на децата. 

В изпълнение на препоръките за предотвратяване на струпването на много ученици в I СУ „Св. Седмочисленици“ се въвежда двусменен режим на обучение.

Всяко училище има и индивидуален график за посрещането на различните класове на 15 септември. Подробна информация родителите могат да получат на място във всяко заведение. 

Приключени са и планираните ремонти в училищата. Най-мащабни са те в I СУ „Св. Седмочисленици“, където са вложени близо 77 000 лв. собствени средства в ремонт на покрива, фасадите, учебен кабинет и в обзавеждане. Във II СУ „Проф. Никола Маринов“ е подменена подовата настилка в класните стаи на 4 етаж. За тях е закупено и ново обзавеждане. Вложени са 58 000 лв. от бюджета на училището. С 16 000 лв. от капиталовата програма на Общината е извършена подмяна на дограма във II ОУ „Н. Й. Вапцаров“. Ремонтните дейности в осемте общински училища в населените места в общината включват освежаване на класните стаи, подмяна на дограма, асфалтиране на дворове и закупуване на ново оборудване. В държавните училища ремонт е извършен единствено в Професионалната гимназия по туризъм, където частично е подменена дограма на стойност 60 000 лв. 

Общо 4527 ученици в 226 паралелки се очаква да влязат в класните стаи в общинските училища през предстоящата учебна година. Първокласниците са 422. В държавните училища са сформирани 62 паралелки, което е с 6 повече в сравнение с предходната година. Записаните в тях ученици са 1108 или с 28 повече в сравнение с 2019 г. Две са паралелките с дуална форма на обучение – по една в Професионалната гимназия по земеделие и в Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“. 

През учебната 2020/2021 година ще бъдат формирани общо 55 маломерни паралелки в 10 училища, с недостиг от 276 ученици. Докладната записка с искането за образуването им ще бъде внесена на сесията на Общинския съвет в края на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *