Започва кандидатстването за стипендии на даровити деца

До 1 октомври е срокът за кандидатстване за отпускане на стипендии по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от общината. Общо 20 000 лв. са заложени в бюджета на Община Търговище за финансово стимулиране на талантливи деца през 2020 г.

Областите за кандидатстване са: образование, наука и техника; изкуство и култура; спорт. Финансовите стимули се присъждат като месечни, годишни или една годишна „Търговищко дарование”.

За стипендията „Търговищко дарование” се участва с класирания от 1 до 3 място на международна олимпиада, конкурс или състезание или 1-во място на национални такива. Финансовият стимул е в размер до 7 минимални работни заплати.

Класиранията, с които се кандидатства за годишните стипендии, са от 1 до 6 място на международна олимпиада, конкурс или състезание или от 1 до 3 място на национални такива. Отпуснатата стипендия може да е в размер до 5 минимални работни заплати.

Месечните стипендии се присъждат на деца с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година. Размерът на стипендиите се равнява на 1/5 от минималната работна заплата и се отпускат за период от максимум 6 месеца.

Кандидатите за стипендия трябва да подадат заявление по образец в Центъра за административно обслужване на Общината и да приложат всички документи, удостоверяващи постиженията им. Необходима е и препоръка от преподавател в съответната област, за която се кандидатства, както и служебна бележка от учебното заведение, в което учи детето.

Комисията по стипендиите към Общинския съвет ще излезе с решение за разпределението в срок до 15 октомври. Комисията е оглавявана от председателя на Общинския съвет Емине Якубова, а в състава ѝ са още:  общинските съветници Анета Куманова, Борис Димитров, Десислава Петрова и Теодора Маринова; началникът на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в Регионалното управление на образованието Стефан Станчев и Силвия Доманова, експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности и социална политика“ в Община Търговище.

Церемонията по награждаването на децата и младежите с изявени дарби от община Търговище ще се проведе в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *