Потвърдени са два нови случая на COVID-19 в област Търговище

Медицинска сестра от Второ вътрешно отделение на МБАЛ-Търговище е диагностицирана с COVID-19. Заразена е и жена от гр. Попово, била в контакт с по-рано инфектирана от същия град.

Жена на 49 г. от гр. Търговище, работеща като медицинска сестра във Второ вътрешно отделение на МБАЛ-Търговище, е била изследвана профилактично на 21.08.2020 г., заради регистриран случай на заразяване. Същата е в лека клинична форма, като има повишена температура, болки в гърлото, чувство на обща отпадналост. Била е на работа в отделението до деня на изследването й. След получаване на положителен резултат от PCR-теста е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище. Установени са домашните контактни на заразената – общо четири лица. От всички тях са взети проби за PCR-изследване.
За контактните в отделението е издадено предписание с конкретни противоепидемични действия. Проби за PCR-тестове ще бъдат набрани от всички пациенти в отделението, което ще се извърши на 25.08.2020 г. На 27.08.2020 г. ще бъде взет секрет за изследване и от здравните работници в отделението. Второ вътрешно отделение е поставено под карантина, като в срок до 30.08.2020 г. няма да бъдат приемани нови пациенти.
С цел недопускане вътреболничното разпространение на COVID-19 в МБАЛ-Търговище са предприети и допълнителни действия по съблюдаване стриктното спазване на противоепидемичните мерки.
По втория потвърден за денонощието случай е установено, че диагностицирана е 39-годишна жена от гр. Попово. Същата се е изследвала по свое желание в частна лаборатория. Към момента е в добро общо състояние и не се налага да бъде хоспитализирана.
При епидемиологичното проучване е съобщила, че е имала контакт с по-рано заразена с инфекцията 31-годишна жена от същия град.
Новозаразената и установените й четирима домашни контактни са поставени под 14-дневна карантина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *