Три нови случая на COVID-19 са регистрирани в област Търговище

Жена на 50 г. от гр. Омуртаг е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище на 20.08.2020 г. Дни преди постъпването й в областната болница, в периода 15-19.08.2020 г., новозаболялата е била лекувана в Нервно отделение на МБАЛ – Омуртаг. Поради изявена клинична картина и положителен бърз тест за установяване на коронавирусна инфекция, пациентката е насочена за прием в Инфекциозното отделение в гр. Търговище. Своевременно са били изследвани общо 12 лица от персонала на МБАЛ – Омуртаг, имали контакт със заразената. Контактен в дома й е само нейният съпруг, на когото предстои да бъде връчено предписание на 14-дневна карантина. Към момента инфектираната с COVID-19 жена е в средно увредено общо състояние.

В Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище е приета и жена на 82 г. от гр. Търговище. Състоянието й е тежко. Същата е била хоспитализирана във II Вътрешно отделение на МБАЛ – Търговище на 16.08.2020 г. с диагноза остър пиелонефрит и бронхопневмония. След направен бърз тест, отчел положителен резултат, на 19.08.2020 г. е преместена за лечение в ИО. Установени са общо 20 лица /19 души от персонала на II ВО и 1 пациент/, които са били в контакт със заразената. На хората от персонала е взет секрет за PCR-изследване, а контактната пациентка е била изписана и поставена под домашна карантина.

Третият случай, регистриран през последното денонощие, засяга жена на 31 г. от гр. Попово. Епидемиологичното проучване показва, че на 19.08.2020 г. заради главоболие и еднократно повишаване на температурата същата е посетила своя личен лекар. Направен й е преглед, назначени са й рентгенография на белите дробове, чрез която се установява бронхит, както и бърз тест за COVID-19, чийто резултат е отрицателен. По свое желание жената се е изследвала с PCR-тест в частна лаборатория, а резултатът, за който се е информирала на 20.08.2020 г., е доказал наличие на коронавирус.

Към момента е в добро общо състояние, като не се налага да бъде хоспитализирана. Установени са домашните й контактни – общо 5 лица, нейните родители и деца. Всички ще бъдат изследвани с PCR-тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *