Нови двама, заразени с COVID-19 са настанени в МБАЛ-Търговище

Нови два случая на COVID-19 са регистрирани при жители на област Търговище през последното денонощие. Заболелите са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище. Положителните проби са на 73-годишна жена и 42-годишен мъж от областния град.

След проведено епидемиологично проучване е установено, че възрастната жена е диагностицирана с двустранна бронхопневмония вчера, 12.08.2020 г., вследствие на което е насочена за лечение в ИО на МБАЛ-Търговище. Същата живее заедно със сестра си – пенсионер, на която е връчено предписание на спазване на 14-дневна самоизолация.

Считано от 04.08.2020 г. новозаразеният мъж е имал оплаквания в здравословното състояние, като отпадналост, мускулни болки, хрема, загуба на обоняние, повишена температура. Проведено му е симптоматично лечение, назначено от личния лекар. На 12.08.2020 г. му е направена графия на белите дробове, която доказва пневмония. В същия ден е приведен за лечение в Инфекциозното отделение на областната болница. Изследваният PCR-тест доказва инфектирането.

Заболелият работи в гр. Исперих, до където пътува самостоятелно с личен транспорт. От 05.08.2020 г. е бил в отпуск.

Установени са близките му контактни лица – съпруга и син. Еднократно 10-годишното дете е повишило телесната температура, която бързо е повлияна в домашни условия. Към момента съпругата не съобщава за здравословни проблеми. На контактните лица вече са връчени предписания за поставяне под 14-дневна домашна карантина.

Предвид местоработата на новодиагностицирания, за случая е подадено уведомление до РЗИ-Разград.

Уведомени са също общопрактикуващите лекари на новите заразени, кмета на гр. Търговище, РУ-Търговище и всички институции, ангажирани с ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция на територията на област Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *