Семейното им гнездо като магнит привлича техните деца и внуци

Разказваме за Здравка и Георги ДИНЕВИ, които наскоро отпразнуваха своята Диамантена сватба

Смятаме, че вестникът, в който нашият колега Георги Иванов е работил 34 години, дължи поне една статия , посветена на него и на чудесното му семейство. Още повече, че поводът, за да ни гостуват в редакцията той и неговата съпруга Здравка, е забележителен-60 г. съвместен семеен живот, която годишнина  те отбелязаха на 16юли. И двамата са на по 83 г., и двамата за възрастта си са в  завидна кондиция, сладкодумни, сърдечни, духовити, с чувство за хумор..

Георги ИВАНОВ ДИНЕВ е наш колега, който 34 г. от живота си  е прекарал като редактор и зам.главен редактор на в.”Знаме”. Написал е 40 книги, като последната-„Неспокойни години” е в чест на тяхната Диамантена сватба. Той е стожерът на семейството, за което се грижи вече 60 лета.

Здравка ДИНЕВА е била преподавател , а впоследствие и инспектор по френски език ,уважаван педагог в нашия град. Тя е „душата” на фамилията, пазителката на дома,на семейното гнездо, в което деца и внуци с любов се завръщт и до днес.

Имат две деца-дъщерята, Валентина, е професор д-р на социологическите науки, преподавател в УНСС и в Благоевградския университет. Синът Драгомир живее във Виена, Австрия и е д-р на биологическите науки, в момента работи в американска фирма, където разработват лекарства срещу коронавируса.

Трудно, много трудно е само в няколко изречения да преразкажеш един човешки живот, наситен с толкова събития , дати, преживявания. Затова, предварително се извиняваме за краткия разказ, но ето по-важното в него.

Двамата се запознават на една вечеринка в София, в навечерието на Нова година,в дома на поета Христо Банковски. По това време те са студенти, тя-френска филология, той-българска филология в Софийския университет.  Харесват се от пръв поглед , а Георги, почти на глас изрича:”Тя ще е …”След двегодишна връзка се събират и чак…до сега. Георги е родом от Карнобат, а Здравка си е от Търговище.

Заживяват заедно- делят радости и скърби, всеки напредва и се усъвършенства в професията си. Децата растат, дъщерята проявява интерес към образованието, социологията, синът-към биологическите науки…Сега те са вече доказани професионалисти-всеки в своята сфера, създали са свои семейства, имат по 2 деца, но никога не забравят пътя към дома, към Търговище.

Като всички родители, и моите събеседници особено се гордеят със своите деца и внуци, нетърпеливо чакат срещите с тях. Обикновено по Коледа фамилията се  събира в софийския дом на дъщерята, а през лятото всички идват  в Търговище.  Чакат тези срещи, които заедно си прекарват много забавно, особено вечер, когато всички се съберат в уютната къща на Здравка и Гошо- четирима от тях-синът, зетят, внучките Валерия и Диана свирят на китара и всички пеят  заедно песни на различни езици… А и Здравка е прекрасна домакиня и ги омайва с кулинарните си специалитети. После цяла година ги топлят тези спомени и така до следващото събиране.

-Особено съм щастлив, че внуците ми наследиха моя творчески живец и ще преповторят твореца в мен…Диана завърши журналистика, изключително музикална е, Георги също е с творческа нагласа, той работи във фирма за компютри, подари ми лаптоп, на който пиша книгите си…Двете момичета във Виена Зара и Валерия учат в графично училище, прекрасно пеят, рисуват, рецитират на български…-така, с нескрита гордост и въодушевление Георги разказва за своите наследници.

А Здравка го допълва:

-Ние сме гнездото, което винаги е привличало  нашите деца и внуци. Радват ни уважението и обичта на нашите наследници- всичко, което сме възпитали в тях- обич, всеотдайност, уважение, сега ни се връща стократно, за което им благодаря…

Питаме нашите събеседници как  поддържат на тази достолепна възраст тази видимо добра физическа форма? Спазват ли някакъв режим, диети? А Гошо още ходи и обработва лозето им в парк „Юкя”…

Двамата се споглеждат, усмихват се…

-Сутрин си правим неизбежната 20-минутна гимнастика. Вечер поне два часа се разхождаме в близък парк или на „Борово око”. Спазваме мярката във всичко…

Тук отваряме скоба, за да кажем, че Георги не е прекъсвал през годините да твори. В момента той подготвя три книги, които с творчески плам изпълват дните му , поддържат духа му , дават смисъл и съдържание на дните му.

А ето какво отговориха техните деца Драгомир и Валентина, които чрез Интернет попитахме : какво означават за тях техните родители? БЕЗКРАЙНА ОБИЧ, ВСЕОТДАЙНОСТ, ТОПЛИНА, РАЗБИРАНЕ, ПОДКРЕПА И СЪПРИЧАСТНОСТ…

Накрая пожелаваме на нашите скъпи гости да бъдат все така усмихнати, да не губят чувството си за хумор и да имат ЗДРАВО ДЪЛГОЛЕТИЕ!

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *