Първи случай на заразен медик в област Търговище

Първи случай на коронавирус при медицинско лице в Търговищка област е регистриран днес. Това е медицинска сестра от МБАЛ – Омуртаг, дъщеря на заболялата 53-годишна Фатме А., завърнала се от сезонна работа в Белгия, за която стана ясно вчера. Това съобщи областният управител и председател на Щаба за борба с COVID – 19 Митко Стайков, цитиран от БТА.

Всички контактни лица, в това число и лекар от болницата в Омуртаг, са изследвани за заболяването. С PCR-тест са изследвани също шофьорът и пътниците, пътували заедно със заразената от Белгия към родното й село Звездица.

Новозаразената 23-годишна медицинска сестра се е срещнала с майка си при постъпването й във Вътрешно отделение на МБАЛ-Омуртаг. Веднага след установяване на заболяването, младата жена е поставена под карантина. Тя се е самоизолирала в семейно жилище в Търговище. Контактните й съпруг, свекър и свекърва са карантинирани в село Презвитер Козма, уточняват от Щаба.

Всички са в добро здравословно състояние, без оплаквания. Направените вчера вирусологични изследвания на домашните близки и други контактни лица са дали отрицателни резултати.

За спазване на наложената 14-дневна домашна карантина и мерките за недопускане разпространението на COVID-19 на територията на област Търговище следят всички представители на Областния кризисен щаб, служители на ОД на МВР – Търговище, РЗИ – Търговище, общопрактикуващите лекари.

Източник:www.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *