Иде Еньовден – внимателно с билките

В нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята като им придават магическа целебна сила, казва поверието. Твърди се още, че срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. И тук искам да припомня още едно поверие за билките, според което тяхната употреба е нещо безопасно. Вярва се, че лечението с билки „Ако не помогне, няма да навреди”. И тъй като съм враг на илюзиите реших да си направя труда и да предложа една публикация, която по-скоро би могла да се определи като справка.

Лечението с билки е толкова сериозна и отговорна работа колкото и лечението с лекарства.  Също като лекарствата билките имат своите противопоказания и странични явления. Трябва да се познава също и взаимодействието на билките с лекарствата, защото те могат да засилят тяхното въздействие и също така да го блокират напълно. В предложената публикация са подбрани най-често употребяваните билки. Това е съвсем кратка и непретенциозна справка, която може да засили интереса на читателя към билките  и да събуди неговата бдителност при употребата им. Билките са полезно и ценно средство за лечение само ако ги познаваме добре.

Глухарче. Да не се употребява при сърдечна и бъбречна недостатъчност, при запушване на жлъчните пътища, илеус и гноен холецистит. Като странично явление, макар и рядко, може да предизвика парене в хранопровода (пирозис).

Гръмотрън. Да не се употребява при тромбофлебит и повишено съсирване на кръвта.

Дилянка.  В големи дози и употребена продължително време дава токсични явления.

Жен-шен. Да не се приема при повишено кръвно налягане, исхемична болест на сърцето с ритъмни нарушения, невротично безсъние, климакс, артериосклероза, хемороиди. Възбужда  нервната система.

Жълт кантарион. Повишава кръвното налягане. Може да се получи  фотодерматит.

токсично.

Канела. Да не се приема при бременност и бъбречни заболявания.

Киселец. Да не а се употребява от хора предразположени към образуване на камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката.

Лайка. Да не се взема от астматично болни и алергични хора.

Маточина. Да не се употребява при възпаление на стомаха и червата и остра кашлица..

Невен. Да не се приема от болни от задух.

Пелин. Да не се приема при язва на стомаха и дванадесетопръстника, вътрешни кръвоизливи и продължително време.

Риган. Да не се приема при бременност. В големи дози дава токсични явления.

Розмарин. Да не се употребява при бременност.

Сладник. Да не се употребява при високо кръвно налягане.

Хвойна. Да не се употребява при бъбречни заболявания, бременност, при заболявания на стомашно-чревната система.

Хвощ. Да не се употребява при нефрит и нефрозонефрит.

Царевична коса. Да не се употребява при обтурационна жълтеница, тромбофлебит, повишена съсирваемост на кръвта.

Градински чай. Да не се употребява при възпаление на бъбреците и остра кашлица.

Чесън. Не се препоръчва употребата му при  епилепсия, болни бъбреци и   бременност.

Чер оман. Да не се взема при бъбречни заболявания

Родиола ( Златовръх)  Може да се прояви алергична реакция, повишено кръвно налягане, болка в гърдите, раздразнителност, безсъние.. Най-честите нежелани реакции (според Brown et al) са възбуда, тревожност, безсъние и главоболие. Противопоказан е за употреба по време на бременност и кърмене. Безопасността и дозировката за деца не са доказани.

Ананас.  Да не се употребява при лечение с антикоагуланти (противосъсирващи лекарства). Може да предизвика гадене, повръщане, диария, метрорагия.

Целина. Да не се употребява при остеопороза и остеохондроза. При продължителна употреба причинява остеопоротични явления с последващи фрактури.

За подготовката на тази публикация са използвани две книги: „Билки, рецепти и билколечение” на проф.Петър Манолов, изтъкнат специалист в областта на фитотерапията и „Билки и билколечениена доцент Гео Нешев и маг.фарм. Илия Ланджев.

Радка Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *