Два случая на заразяване с коронавирус са установени в област Търговище

Две жени – на 51 и 58 години, са инфектирани с коронавирус. Това съобщи днес – 13.06.2020 г., на пресконференция областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков, който е и председател на Областния кризисен щаб за борба със заболяването.

Той заяви, че след 20.00 ч. на 12.06.2020 ч. е установено, че два от изследваните PCR-тестове на лица от област Търговище са дали положителен резултат. Веднага са предприети мерки за установяване на заразените и на техни контактни лица, в това число и медицински персонал. „Само за 4 часа успяхме да локализираме всички контактни на заразените” – каза г-н Стайков. Той заяви, че още вчера вечерта на спешно заседание на Областния кризисен щаб са набелязани конкретни мерки и действия за недопускане разпространението на заразата. 

В организираната пресконференция участваха още г-н Панайот Димитров – заместник областен управител на област Търговище, г-жа Христалина Халачева – секретар на Община Търговище, д-р Мариян Кючуков – зам.-директор на РЗИ – Търговище, д-р Марин Йовов – гл. секретар на РЗИ – Търговище, д-р Иван Светулков – управител на МБАЛ – Търговище, г-н Мариян Михайлов – зам.-директор на ОД МВР – Търговище, г-н Светлин Петев – началник сектор в РУ – Търговище. 

Д-р Марин Йовов предостави информация за двете инфектирани с COVID-19 лица – жители на община Търговище. Става дума за жена на 58 години от с. Подгорица с множество заболявания, сред които онкологично заболяване, хронична сърдечна недостатъчност, двустранна пневмония. Тя е била настанена за лечение в I Вътрешно отделение на МБАЛ – Търговище на 11.06.2020 г., след като се е върнала от лечебно заведение в столицата. В отделението в Търговище са установени 10 контактни лица от персонала на болницата и 13 други хоспитализирани пациенти. Всички ще бъдат карантинирани, като ще им бъдат направени двукратно PCR-тестове. В стаята на заразената пациентка своевременно е направената крайна дезинфекция, каквато е предприета и за отделението като цяло. 

По отношение на втория случай на заразяване, д-р Йовов съобщи, че касае жена на 51 г. от с. Буховци, която от години е на хемодиализа. Същата е преминала процедура по хемодиализа в МБАЛ – Търговище на 01.06.2020 г., а след това е била хоспитализирана в Нервно отделение на болницата в Разград. Именно в Разград са й правени три необходими хемодиализни процедури. Информация за нея е постъпила първоначално от лекуващия я лекар в Разград, който е съобщил за възможен контакт със заразоносител. Здравните работници в отделението са предприели всички необходими предпазни мерки, за да бъде лекувана пациентката. Работата на отделението няма да бъде спирана, а пациентите и персоналът ще трябва да спазват стриктно всички мерки за лична безопасност. 

Към момента са обособени три лъча за действие. Първо – оборудване с лични предпазни средства всички пациенти на хемодиализа, които следва да бъдат поставени под домашна карантина. Връчване на предписания за поставяне под карантина на две установени контактни лица в с. Буховци. Същите предписания ще бъдат връчени и на общо 13 контактни на пациентката от Подгорица.

И двете новорегистрирани заразени вече са изолирани и приведени за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище. Към момента в отделението има хоспитализирани и други двама пациенти, които се лекуват за други заболявания. 

Според данните на РЗИ – Търговище към 12.06.2020 г. в област Търговище под домашна карантина са поставени 175 лица, които подлежат на ежедневен контрол от ОПЛ и РЗИ-Търговище. От началото на пандемията до момента в област Търговище са направени общо 857 броя тестове за установяване на заразяване с COVID-19. 

„Не подценявайте заболяването, заразата категорично не си е отишла”, заяви г-н Стайков. Той апелира жителите на област Търговище за стриктно спазване на мерките за лична безопасност, като призова да не се предприемат пътувания извън областта, особено към населени места – огнища на заразата, ако това не е крайно наложително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *