Проф.РАДКА АРГИРОВА по-оптимистично за втората вълна на COVID-19

Проф.Радка АРГИРОВА е един от големите вирусолози на България,  председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Преди седмици тя гостува специално на в.“Знаме“ с ценни предвиждания за изхода от пандемията с коронавируса, които напълно се сбъднаха. Тези дни тя също изрази своята теза с предвиждане, че няма да има втора вълна на COVID-19  през есента, а само локални огнища. При мутацията си вирусът ще отслабва и няма да бъде толкова опасен, прогнозира  проф.Аргирова. Разбира се, от изключително важно значение са хигиенните мерки, носенето на маски на обществени места и всички останали препоръки за предпазване от заразата.

Дори и да има втора вълна, тя няма да е толкова мащабна и силна, както сегашната. А потвърждение на своите твърдения проф.Аргирова вижда във факта, че все повече броят на оздравелите се увеличава, новозаболелите вече са единици, като все повече хора прекарват инфекцията по-леко.

Обяснението на проф.Аргирова за ниската смъртност в България е в това, че вирусът е навлязъл по-късно в страната ни, затова пък Щабът е действал твърде оперативно и е взел точните мерки. И още нещо- по-малкият брой на възрастното население у нас / в сравнение с други държави/ също е от значение за регистрираната по-малка смъртност при нас.

Време е хората де се успокоят и да поемат всекидневните си задължения в една по-нормална обстановка, разбира се при спазването на съответните хигиенни мерки , съобразявайки се с отшумяващата коронаинфекция, е препоръката на председателя на Българското дружество по медицинска вирусология. „З“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *