“Да вярваме, че предстоят по-светли дни!”

Д-р Назифе Ахмед Джин-Юсеинова  е специалист по пневмология и фтизиатрия във Второ вътрешно отделение на МБАЛ Търговище.

-Д-р Джин, имате много интересна фамилия, откъде идва тя?

-От прадядо ми. Джин на турски означава дух.

-А в работата си използвате ли лечителски методи или се осланяте повече на наученото от учебниците?

-Придържам се към това, което съм учила и към знанието от учебниците, които съм получила. Не използвам алтернативни методи.

 Да поговорим за отминаващата вече пандемия. Какво е Вашето мнение?

-Всеки човек има различно мнение. Понякога виждам в очите на хората и на моите близки страха. Животът не е както преди, хората се отчуждиха един от друг. Не се събираме, не се виждаме, всеки се затвори в черупката си, общуваме само по телефона. Надявам се в най-скоро време да отмине тази пандемия и да сме пак заедно с близки и роднини. Ето сега имахме Байрам. Аз бях на работа, но нашите са се видели само с баба и дядо. Не са с другите ни роднини. Имам братовчедки в Турция, те бяха затворени няколко дена, а в Истамбул братовчедите ми не са ги допуснали да отидат до родителите си, имало е КПП –та.

 -А имат ли основание страховете на хората?

-За едни хора е опасно, а за други не е, зависи кой как ще го възприеме. Трябва да сме по-спокойни и да мислим по-реалистично, но все пак трябва да предприемем някакви мерки и всеки да се пази. Времето ще покаже. При нас засега сме имали само един случай. Да се надяваме, че няма да имаме повече. Когато идват пациенти, ние трябва да гледаме на тях като на заразени, а това е много изнервящо и създава напрежение на работа. Въпреки, че ние се опитваме да сме по-спокойни и да работим така, както е било преди.

 -Очаква ли се бум през есента?

-Казват, че се очаква втора вълна, но когато захладнее, тогава ще разберем.

 -А как тази обстановка се отразява на хората с дихателни проблеми?

-Тези, които са с остра дихателна недостатъчност, вследствие на някакви придружаващи заболявания, имат обостряне на симптоматиката. Близките им свързват обострянето на заболяванията със стреса, който е заради това, че са си стояли вкъщи и са гледали за обстановката по телевизията.

 – Мислите ли, че медиите прекалиха?

-Зависи от психиката на самия човек. Някои хора се стресират още повече, други си изгасят телевизора и седят на балкона, четат книги, защото не искат всеки ден да слушат колко хора са заболели или починали. Трябва да сме по-спокойни и да се надяваме, че всичко ще отмине, да си даваме повече кураж, че предстоят по-светли дни, че всичко ще остане зад гърба ни и ще продължим стария си начин на живот. Прави ми впечатление, че въпреки това, че идва лято, никой от познатите ми не си прави планове за почивки, за пътувания. Вероятно хората ще изчакат да мине време, както е с детските градини. Повечето родители не искат да пускат децата си и ако има кой да ги гледа ги оставят вкъщи, защото освен да защитим себе си, ние трябва да защитаваме и семействата си. Хората са доста напрегнати.

 -Казахте да защитим семействата си. А Вие? Защитена ли сте достатъчно, имате ли достатъчно защитни средства и как Ви се отразява целият стрес, на който сте подложена?

-Да, имаме достатъчно защитни облекла, маски, очила, шлемове, ръкавици. След излизане от стаята на болния, задължителна дезинфекция. Стараем се да не показваме пред пациентите, че сме напрегнати, защото това ще окаже влияние на тяхната психика и настроение, а те са при нас, за да им помогнем.

Пожелавам на всички повече спокойствие и по-светли дни. Да не се затваряме вкъщи и да пътуваме според възможностите си, за да се зареждаме с положителни емоции.

Маргарита Зидарова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *