Близо 58 хил. лв. печалба отчитат за 2019 г. общинските търговски дружества

Общо 57 890 лв. е печалбата на общинските търговски дружества за 2019 г. Приходите им, пък, са в общ размер на 687 000 лв. Това сочат годишните финансови отчети на „Адапт“ ЕООД, „БКС-Търговище“ ЕООД, „Общински пазари“ ЕООД и „Знаме“ ЕООД.

Най-голяма нетна печалба за годината отчита „Общински пазари“ ЕООД  – 36 000 лв. „Адапт“ ЕООД  отчита печалба от 28 000 лв., въпреки намалените приходи, дължащи се на по-малкия обем работа. „Знаме“ ЕООД приключва годината с печалба от 3 000 лв., която е по-висока от отчетената за 2018 г. Всички дружества, с изключение на „БКС-Търговище“ ЕООД, което през 2016 г. бе преобразувано в общинско предприятие, приключват 2019 г. с печалби.

Дружествата нямат просрочени задължения към бюджета и доставчиците си, с изключение на натрупаните стари задължения на „Знаме“ ЕООД, които са от края на 2015 г.

Представените отчети показват, че дружествата притежават устойчивост на финансовите си резултати и отчитат добра рентабилност на приходите си. Предстои да се направи анализ на резултатите им за второто тримесечие на тази година – периодът, в който страната влезе в извънредно положение поради разпространението на коронавируса.  Най-засегнати от извънредните мерки се очаква да бъдат „Общински пазари“ ЕООД  и  „Знаме“ ЕООД.

Годишните финансови отчети на дружествата и годишният дивидент за отчисление към Общината ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на Общинския съвет на 28 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *