Проведе се работна среща за Прединвестиционно проучване за доизграждане и реконструкция на ВС „Дунав“

Днес, 21.05.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе домакин на работна среща, с акцент върху възможностите за изработване на Прединвестиционно проучване за обект „Доизграждане и реконструкция на Водоснабдителна система „Дунав”. В срещата участваха проф. Стефан Желев – областен управител на Шумен, г-н Гюнай Хюсмен – областен управител на Разград, кметовете на Търговище и Шумен – д-р Дарин Димитров и г-н Любомир Христов , както и управителите на ВиК-дружествата в трите областни града –г-жа Жанета Панайотова (ВиК ООД – Шумен), инж. Явор Миланов (ВиК ООД – Търговище) и инж. Стоян Иванов (Водоснабдяване – Дунав ЕООД – Разград). Тук бяха още Стоил Ясенов – ръководител на ВС „Дунав“, ПС Бабово, както и ръководителите на фирмите, които ще обследват системата инж. Иван Марков и инж.Стефка Божанова. 

„Вярвам, че всички присъстващи сме заинтересовани и ще си сътрудничим ефективно, за да може в оперативно най-кратки срокове да бъде обменена необходимата информация за настоящото състояние на водоснабдителна система „Дунав“ – каза в началото областният управител на Търговище. Г-н Стайков подчерта, че всички ангажирани с казуса следва да проявят пълна ангажираност и отговорност за по-бързото обследване на трасето, което пък е предпоставка за последващо реновиране на системата.

Специалистите от ВиК-дружествата изтъкнаха, че е необходимо трасето на ВС „Дунав“ към областите Търговище, Разград и Шумен да бъде изградено наново, тъй като съществуващите съоръжения са силно амортизирани. Тази теза бе подкрепена от всички присъстващи на срещата  в пресцентъра на Областна администрация – Търговище. 

Г-н Митко Стайков, който ръководи дейностите по Прединвестиционното проучване на обекта, заяви, че с доизграждането на Водоснабдителна система „Дунав“ се цели осигуряването на допълнителен водоизточник за покриване питейно-битовите нужди на населението на трите области. Чрез осигуряването на водоснабдяване от алтернативния водоизточник, ще има възможност да се запазят водни обеми в местни водоеми, които да се ползват за напояване от земеделски производители, а при необходимост и за промишлени цели.

Към момента ВС „Дунав“ се използва на приблизително 7% от капацитета си. При реализиране на дейностите по доизграждане и реконструкция, ще може да се гарантира нормално водоподаване към жителите на областите Търговище, Разград и Шумен. По този начин ще се избегне моментът, в който да настъпи трайна липса на вода за питейно-битови и стопански нужди в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *