Как в Община Търговище обгрижват възрастните хора и нашите съграждани в нужда

По този въпрос разговаряме с административния секретар Христалина ХАЛАЧЕВА, която е и дългогодишен служител на РЗИ-Търговище. Всяка сутрин тя и кметът д-р Дарин Димитров  разполагат с най-актуалната информация за обстановката в търговищка община. А след това, след като се вземат важните решения, тя винаги  е  в епицентъра на събитията: при обхода по КПП-тата,  по селата при раздаването на помощите, съдейства за издаване на административни документи на хора от селата, съблюдава  спазването на  правилата, за да има ред във всичко.

-Г-жо Халачева, изведнъж животът ни рязко се промени и всичко тръгна по друг начин.  Отвсякъде към Общината валят призиви за помощ. Кажете, моля, каква организация създавате и как конкретно  в Общината ни помагат на старите хора и на нуждаещите се наши съграждани?

-Да, много са нещата, които се правят като подпомагане на хората от нашата община-всеки ден изникват нови нужди, нови грижи. Стараем се да  обгрижваме по съответния  начин всеки, който е в нужда. Всекидневно, по линия на Социалния партонаж, топъл обяд се разнася по домовете на 700 души. Към тях се присъединяват и 60 души-болни, немощни, страдащи-всички те са от Християнската трапезария към храм „Св.Иван Рилски“, на които също по домовете, се осигурява храна. Отделно, на възрастни  самотни  хора или на хора с увреждания, които по понятни причини не могат да излязат от вкъщи, по заявка на определен телефон, им се носят продоволствия  по списък ,по тяхно желание /между 12 и 15 поръчки се изпълняват дневно/.

Преди Великден бяха посетени над 160 адреса, за да бъдат разнесени пакети с храна от БЧК, като  разноса и пакетирането  /по 30 кг. пакет/ беше осъществено от служители към Община Търговище. Отделно 140 хранителни пакети, дарение от „Пип Трейд“ – Давидово, също раздадохме на хора в нужда от селото.

-Нека кажем и за продължението по Националната програма „Топъл обяд“…

-Да, от 4 май до 19 юни,  в рамките на  33 дни ще бъде осигурен безплатен топъл обяд за 200 човека. Храната ще се приготвя в стола на Общината и ще се разнася също до домовете на нуждаещите се.

-Общината ни е поела и   административното  обслужване  на хората по селата…

-Има редица такива случаи /например в Буйново, за издаване на административен документ/ отиваме на място и срещу касов бон се извършва съответната услуга. В друг сучай се налагаше обмяна на пари, хората  също бяха обслужени, съдействахме и при изпълнението на тъжен ритуал в близко село и други.

-И един такъв въпрос-как се реши проблемът с работата на медицинския персонал- тази група от хора, които работят към социалните услуги, медицинските служители в учебните и в детските заведения, на каква работа са те, за да не остават без доходи?

-Помислили сме и за тях. Една част от тези медицински работници постъпиха на работа в болницата, в инфекциозно отделение.  Съдействали сме други от тях да бъдат включени в обучение за повишаване на квалификацията, с помощта на РЗИ. На здравния медиатор пък е възложено да води разяснителна работа в ромските квартали, да  им предоставя информация за коронавируса. Контрольорите от Община Търговище също съблюдават своите задължения като се опитват да въвеждат ред на Кооперативния пазар. Държа да уточня, че на всички тези наши служители са предоставени лични предпазни средства: маски, дезинфектанти, ръкавици и др. Изобщо, погрижили сме се за всичко и за всички , създали сме съответната организация, за да може в това мъчно време  всеки да си намери  мястото  и да си изпълнява задълженията .

Разговор на Деяна Вълчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *