200 нуждаещи се в община Търговище ще получават безплатен топъл обяд в условията на извънредно положение

200 нуждаещи се лица в община Търговище ще получават безплатен топъл обяд по целева програма “Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.”. Услугата ще се предоставя всеки работен ден в периода от 4 май до 19 юни. Програмата предвижда и оказване на подкрепа чрез доставка на лекарства и продукти от първа необходимост, закупени с лични средства на потребителите. 

Хранителна помощ ще получават хора, попадащи в следните три категории: лица с ниски доходи, които са под линията на бедност за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина; уязвими лица и възрастни над 65 години, които са без доходи или с доход под линията на бедност за страната, живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение не са в състояние да си осигурят прехраната; лица, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

При надхвърляне на броят от 200 души, записани по програмата, с приоритет ще бъдат включвани граждани, които са поставени под задължителна карантина.  Всички останали ще бъдат включени по реда на тяхното регистриране. Ще бъде изготвен списък, като при евентуално отпадане на лице от вече получаващите топла храна, неговото място ще бъде заето от следващия в списъка. 

Не се допуска потребители да получават еднаква подкрепа по едно и също време от различни източници.

Желаещите да бъдат включени в програмата, трябва да заявят това на телефон 0601 68 625. Подборът на потребителите ще бъде извършен от експертна комисия, назначена от кмета на община Търговище. 

Приготвянето на топлия обяд ще се извършва от Общинско предприятие “Детско и училищно хранене “, след което ще се пакетира в съдове за еднократна употреба и ще се доставя със специализирани превозни средства директно до домовете на нуждаещите се.

Проектът е част от цялостната социална политика на Община Търговище. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *