Дори не можем да си представим колко опасен е този коронавирус

И като градоначалник, и като лекар по професия, кметът д-р Дарин ДИМИТРОВ с коментар за актуалната ситуация в Търговищки регион

-Д-р Димитров, сега, 50 дни след обявяването на инзвънредното положение у нас,  какво бихте казали за характеристиките и поведението на COVID-19?

-Всеки ден следя последните данни на Световната здравна организация, на Университета “Джонс Хопкинс“, както и на други световни източници, от които разбирам, че дори не можем да си представим колко опасен може да бъде този вирус, който всекидневно ни изненадва все  с нещо ново. Защото имунитетът, който той създава, е в много малко хора, не прави достатъчно антитела, при него не се изключва вероятността да повтаря. Оттук идва и проблемът с правенето на ваксината, тъй като той е изключително изменчив. За радост, най-добрите университети-в Германия, в Щатите работят за създаване на ваксина, предполага се, че това ще стане до септември, но има и продължителен  период на изпитване. Хубавото е, че все повече лаборатории по света започват да правят тестове. Основното е да се изработят по-точни тестове, да бъдат бързи и неинвазивни, например тестове със слюнка. Тази сутрин прочетох, че са доказани случаи, при които вирусът стои просто в организма, не предизвиква заболяване, но при подходящи условия /понижен имунитет/, веднага напада.

-Какво излиза, че просто трябва да се научим да живеем по друг начин?…И в тази връзка, защо задължително трябва да се носи маска, д-р Димитров?

-Ако в началото маската беше атрибут, за да предпазим само  себе си, сега, все повече се убеждаваме, че чрез маската предпазваме хората край нас. Защото 80 % от хората прекарват заразата вкъщи, а между 20 и 40 %  я карат безсимптомно. И това са най-опасните разпространители на този вирус. Затова всички трябва да носим маски. Целта на маската е да предпазим хората, които обичаме.

-Как преминаха великденските празници в Търговищко?

– Спокойно. Благодарен съм, че повечето от нашите съграждани се съобразяват с правилата и носят маски. И аз съжалявам, че за първи път със семейството ми прекарахме  великденския празник без да се върнат синовете ни от Варна. „Чукахме“ се с червени яйца по телефона. Посетих майка си с маска и с ръкавици, за да я предпазя. Но просто този път е така.

-Д-р Димитров, как си обяснявате, че все още в търговищко няма регистриран положилелен случай на коронавирус. Комай на картата на България в това положение, без коронавирус останахме само ние и Разград.

-Повярвайте, щастлив съм, ако до 8 часа сутринта всеки ден не са ми звъннали, за да ми докладват за регистриран случай на коронавирус при нас. Обяснявам си този щастлив факт с това, че в област Търговище нямаме такава гъстота на населението, живеем в смесен регион, от различни етнически групи, които живеят по-затворено. Благодарен съм, че болшинството от тези жители спазват наложените мерки. Ако нещата продължават така, ако устискаме до първи май, мога с чиста съвест да напиша писмо до Националния оперативен щаб за отпускане и облекчаване на мерките в нашия регион.

– Бихме ли могли да твърдим, че сега сме малко по-спокойни от началото на месец март? Кои са аргументите за Вашия умерен оптимизъм?

-Ще го кажа така: да, имаме готовност в търговищката болница да посрещнем и да се справим с коронавируса, но дано това да не се налага…Иначе, при нас в търговищката болница имаме съответната апаратура, имаме предпазни облекла, алгоритъм, по-спокойни сме сега, но дано вирусът продължи да ни отминава. Но колкото и той да настъпва, толкова и опорът срещу него е все по-успешен,  все повече лаборатории започват да правят тестове. В близките месеци, сигурен съм, че ще бъде създадена ваксина, създават се нови лекарства, нови терапии, като озонотерапията, напримир, която е изключително полезна за подобряване на имунитета и др. Всичко това е сред аргументите, за да бъда оптимист за справяне със заразата.

-А  периодът на изолация как Ви се отразява в личен план?

-Човек си прави своята преоценка-подрежда къщата си, мислите си. Няколко дни  подреждах гаража си , който с години чакаше ред за това, до мазата още не съм стигнал…Удоволствие за мен е да намеря време да прочета хубава книга, предпочитам в сферата на психологията.

-Пропуснах да попитам-на кои хора и институции сте признателен за удържане на контрола в  борбата с COVID-19?

– Много са. Но бих искал да благодаря за подкрепата във всеки един момент, за връзката и координацията с Областното управление в лицето на г-н Митко Стайков /с когото се засичаме по проверките/, на комисар Ненков, директор на ОД на МВР, както и на десетките полицаи, които при тази нелека обстановка винаги са на първата линия. Благодаря и на служителите от РЗИ и на д-р Мариян Кючуков. Разбира се, в постоянна връзка сме и с д-р Иван Светулков, изп. директор на МБАЛ-Търговище, АД. Не на последно място благодаря и на моя екип от Община Търговище, и на административния секретар Христалина Халачева  – всички те не пестят сили, раздават се докрай, за да бъдат нашите съграждани обгрижени, по-спокойни, задоволени с продоволствия и с лекарства в тези трудни за всички ни дни.

– Кажете нещо хубаво, нещо, което да повдигне духът на нашите съграждани?

-Искам да им благодаря, че се съобразяват с правилата, че повечето от тях носят маски и по този начин предпазват хората, които обичат. Зная, че на всички ни е трудно в този момент, но ако продължим да сме стриктни, дисциплинирани, ако продължим да сме отговорни към мерките, готов съм да изложа всичко това пред Националния оперативен щаб и с аргумента-ако в Търговищко все още няма регистриран положителен с коронавирус, през май месец  мерките при нас да бъдат облекчени. Много ми се иска това. А сега пожелавам – кураж и вяра, че всичко ще бъде наред.

Интервю на Деяна Вълчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *