Възкресение под карантина

Фейлетон от Йордан Минчев

Стои Пешо, люпи семки, пие бира и слуша пресконференцията на Премиера и Ловешкия владика дядо Гавраил. „Правителството, синодът и народът в случая трябва да сме много дисциплинирани – хем да си почетем вярата, хем както казват старите хора – “Господ помага, но в кошара не вкарва”, затова с нашите мерки и усилия да го направим. Ще направим всичко, за да въведем с този ред задължително маски, задължително дезинфектанти, задължителна дистанция“, увери Борисов. Така е, мисли си Пешо, и вълкът да е сит и агнето да е цяло.  От целия разговор стана ясно, че няма да се раздават клонки на Връбница и няма да се провираме под плащеницата. Прави са хората. Върви, че си занеси вируса у вас, заедно с върбовата клонка. Дано и тия от Горското и полицията да са го слушали, защото в момента доста мургави предприемачи правят сметка, че ако продават върбовата клонка за едни нищо и никакви 10 стотинки, какво ли ще се получи, като краен баланс. Това и природозащитниците не могат да го кажат, защото няма отворена европейска програма за опазване на върбата по Цветница. Както няма и програма за защита на агнетата по Гергьовден. То не че остана нещо след масовия мор миналата година и сега въпреки воплите на земеделския министър да наблегнем на предлагането от български производители, пак ще набиваме мръвка от Аржентина или един Бог знае от къде.

 

 На Пешо въобще не му дреме, кое от къде е, защото той е живял суров живот. Живот преминал в борби. Борба срещу капитализма, борба до пълна победа на комунизма, борба срещу класовия враг, борба против корупцията, сега участва и в борба против коронавируса. А когато се води борба, няма Великденски празници и др. такива.  Така, че когато оня ден генерала наш каза “ Не възприемайте Цветница и Великден за празници“, Пешо подмина думите  му с пренебрежение. Защото в момента него го интересува нещо друго много по-съществено. А то е, че след като знае как завършиха предишните борби, в който той е участвал, борбата с коронавируса изглежда предварително обречена. 

 

От друга страна Пешо, гледа положително на нещата. Няма да се реди по опашки да му продадат агнешки гръбнак за 15 лв. килограма, няма да купува яйца внос от Полша, снесени  по времето на Лех Валенса. Децата няма да си идват, така че отпадат всякакви други ангажименти. Само от правителството да не им хрумне да си вземат обратно 40-те лв. дето му дадоха към пенсията, като преведени по нецелесъобразност. Като нищо ще го направят, нали като няма да има Великденски празници, не би трябвало да има и великденска добавка. 

 

Оня ден слуша по телевизията как президента и премиера пак се хванаха за гушите. Тия, горе не могат да се разберат, а искат в циганската махала да разберат генерал Мутафчийски. Стигна се до там, че Цветелин Кънчев, тази икона на махалата да изригне възмутен. „Седнете най-после и се разберете бе, хора, давате лош пример на малцинствата.“ Казано най-ясно – Цветелин Кънчев призова премиера и президента да не му развалят циганите. 

 

Това са то страстните седмици, мисли си Пешо докато си отваря втора бира. То бива страсти, бива, ама… После се опъна на дивана в очакване на Възкресението. И Христовото, и най-вече на здравия разум, който  откакто се помним у нас все стои разпънат между „Осанна? и „Разпни го“. Явно, че и на Господ му е писнало от нас, защото ни изпрати вируса. Пробно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *