Институциите в Търговище работят заедно срещу COVID-19

Д-р Дарин Димитров дарява месечната си заплата за нуждите на търговищката болница


На втория брифинг от началото на инзвънредното положение стана ясно, че търговищките институции в лицето на кмета на Община Търговище д-р Дарин Димитров,  областния управител Митко Стайков, изп.директор на „МБАЛ-Търговище“ АД д-р Иван Светулков, д-р Марин Йовов, главен секретар на РЗИ и началникът на РУ“Полиция“ Иван Александров продължават да действат заедно срещу коронавирус инфекцията. Присъства и административният секретар на Община Търговище Христалина Халачева.  Всички те се събраха на днешния 7-ми април-Световния ден на здравето, за да информират чрез медиите за най-актуалното в обстановката в Търговищка област.

При откриването на брифинга д-р Димитров / и като лекар, и като градоначалник/ обърна внимание върху мерките и стройната организация между институциите, което, несъмнено има отношение и към  факта, че Търговищки регион остава една от трите области в страната, където все още няма регистриран с тази зараза. Той честити Световния ден на здравето на всички здравни работници, които имат отговорността за най-ценното-за човешкия живот. А и той самият е един от тях, защото близо 30 г. от живота си е посветил на високоблагородната и хуманната лекарската професия, която на този етап, в условията на световна пандемия, е на предния фронт във войната с  COVID-19 .

Д-р Йовов от РЗИ-Търговище информира, че броят на карантинираните от началото на въведеното инзвънредно положение досега за Търговищки регион са 792, 447 от които са вече с изтекла карантина.  Той обясни, че със заповед на министър Ананиев е наредено единствено Националният оперативен щаб да може да предоставя информация за ситуацията с инзвънредното положение. Той също обърна внимание на последната Заповед на министър Ананиев от вчера, в която се посочват страните, от  които се забранява влизането на граждани в България. Стана още ясно, че от изследваните 40 проби за коронавирус в болницата „Св.Марина“ във Варна, където сме районирани, нямаме положителни пациенти. 182-ма души от карантинираните се наблюдават и проверяват от джипитата, а 163- от РЗИ. Д-р Йовов подчерта, че вече има изградена уеб-система, в която се подават данните на всички регистрирани с коронавирус. Има вече и мобилно приложение за граждани, които могат да следят за здравния си статус .

Като честити 7-ми април-Денят на здравния работник на всички в обществото, заети в този момент със здравеопазване, д-р Иван Светулков, оглавяващият търговищката болница каза, че няма такава капкова инфекция по света, която да бъде спряна. Затова още през м.февруари в МБАЛ-Търговище е започнала подготовката  в очакване на бума на коронавируса. По този повод е и сформираният Областен медицински съвет, който засега функционира успешно. Към момента търговищката болница е в готовност да посрещне изпитанието, но най-добрата новина е, че засега при нас все още няма регистриран пациент с коронавирус.. Болницата ни разполага с 12 апарата за обдишване в ОАРИЛ, 4 в операционните зали и три преносими, в линейки от Спешна помощ. Леглата в интензивното са 14,  10 от тях са за пациенти с коронавирус.

Д-р Светулков благодари и на дарителите, благодарение на които досега в болницата са постъпили над  160 000 лв. Най-голямото дарение е от трите завода на „Шишеджам“ в размер на 90 000 за апаратура-два от осигурените  респиратори вече са пристигнали, очакват се още два. Едно от последните дарения в размер на 10 000 лв. е от Ротари клуб, за което д-р Светулков също благодари. Той огласи и последното дарение-това от д-р Дарин Димитров, който дарява за нуждите на търговищката болница едномесечната си заплата.

Иван Александров, началник на   РУ на „Полицията“ информира, че регистрираните нарушения са 56, като 53 от тях са в нарушение Заповедта на кмета, касаещи разходки в паркове и градинки, а останалите 3 са по чл.209 от Закона за здравето. Заведени са и 4 досъдебни производства на лица, нарушили карантината. Колкото до изводите, които могат да се направят на петте КТП-та на изходните пътни артерии на Търговище, г-н Александров осведоми, че около 2 600 са преминаващите автомобили, от които около 200 автомобила в началото са били връщани, а сега техният брой е спаднал на 150. Засилено ще бъде полицейското присъствие около предстоящите великденски празници и той призова нашите съграждани да се съобразяват със засилените мерки относно коронавируса.

Областният управител Митко Стайков също честити празника на здравните работници като подчерта, че извънредното положение в Търговищка област преминава при изключително стриктна организация и съгласуваност между всички отговарящи за обстановката инстанции. Тази перфектна организация включва всекидневен контакт и координирани мерки от страна на всички органи, контролират се всички лица, които влизат на територията на областта, БЧК също помага. Затова  Търговище , заедно с Разград и Ямбол, засега остава сред градовете без регистриран положителен случай с коронавируса, каза още г-н Стайков.

Работим всички заедно, потвърди и д-р Дарин Димитров, като информира, че в Община Търговище продължават с реализацията на социалните проекти. Около 50 души са заявили нужда от обслужване с лекарства и храна, като  нуждите им са удовлетворени. Към 82 души се проявява патронажна грижа, а 700 човека всеки ден получават топла храна чрез Домашен социален патронаж към Община Търговище. 

НАКРАЯ Д-Р ДИМИТРОВ  СЕ ОБЪРНА и като лекар, и като градоначалник с апел към нашите съграждани: нека си купим свещички, но да се помолим пред  домашните икони за празника! Носете маски по време на празниците! Най-важното, което ни предпазва, е социалната изолация. Най-важното е да не срещаме вируса! Нека опазим и нашето здраве, и това на околните, да си стоим вкъщи по време на празниците. Родовата памет е в гените ни, ние сме корав народ, бъдете силни, стойте си вкъщи и ще го преживеем.

Господ вижда всичко и оценява!

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *