Изложба на Ирина Стоянова-необятна вселена от емоции и чувства

ХГ „Никола Маринов”  представя Юбилейна ретроспективна изложба на художничката Ирина Стоянова, отличена на 24 май 2019 година от Община Търговище за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата. Експозицията съдържа 75 творби, символизиращи един достойно живян земен път и силен творчески дух – необятна вселена от емоции и чувства, виталност и философски дълбини, мистичност и историческа достоверност.

Девета по ред, художествената изложба на Ирина Стоянова е поглед назад във времето, за да преоткрие вечните истини за света, човека и българина и ги „узакони” с днешна дата, така както само четката на колоритна личност като нея може да направи това.

Автор на три пиеси, осем книги за деца и единадесет за възрастни, тя не престава да бъде поет и разказвач в своите платна. Темата „Всичко българско и родно любя, тача и милея” започва с едно изключително себепознание въплътено в Автопортрет, следва топлата палитра от къщи на квартал „Вароша” и бежанците от Беломорска Тракия, преминава в разказ в гравюрите от цикъла „Възраждане”, „Помогни ми да те възвися”, „Българската мадона”, „Адам и Ева” и получава  своя иносказателен израз в платната „Шаман и лодки”, „Ловец на елени, „Кентавър”, „Средновековната българска оренда”, „Пръстенът на патриция Кубрат”, „Авитохол, откърмен от сърна”. Легендарното и исторически достоверното се преплитат в апотеоз на българския дух, в който знакът на рода Дуло се превръща в белег на родово безсмъртие.

Ирина Стоянова като творец провокира финото естетическо усещане и дълбоката  екзистенциална  мисъл.  Приобщава ни към своя необятен свят, за да разшири нашата духовна вселена.

Гражданите на Търговище могат да посетят изложбата до края на месец февруари.

Ирина Ризова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *