Запалиш ли се веднъж по пчеларството, това е любов завинаги…

Интервю с Елена СТОИЛОВА, председател на Общинския браншови пчеларски съюз „Нектар” в Търговище

Кратка визитка: Елена Стоилова е 42 годишна, търговищенка. По професия е строителен техник, но от 8 г. се занимава с пчеларство. Тя е председател на Общинския браншови пчеларски съюз „Нектар”-Търговище, който е член на Съюза на българските пчелари  и на Обединения български пчеларски съюз. Е.Стоилова е в УС на ОБПС. Тя е омъжена, с двама сина, по-големият Павел също е пчелар.

-Г-жо Стоилова, по професия Вие сте строителен техник. Как стана така, че се посветихте всецяло на пчеларския  занаят?

-Винаги съм казвала, че когато човек вдиша кошерен въздух, когато наблюдава как тези малки същества събират цялата тази сладост, всичко това те запленява. А престоят на пчелина има целебно въздейстие-винаги, когато отида при пчелите, се чувствам добре. Просто съм влюбена в пчеларството и оставам пчелар в душата си до живот. Впрочем, преди 11 г. имах сериозни проблеми с бъбреците и останах с един бъбрек. Последваха здравословни проблеми, но откакто започнах  преди 8 години да се занимавам с пчеларство, се чувствам  много по-здрава. Имунитетът ми се засили, вече не боледувам и в обкръжението на пчелите се чувствам отлично. А колкото до пчеларството, за него  ме „запали” една моя братовчедка- уважаваната и дългогодишна пчеларка -Венета Георгиева.

– Вие сте председател на Общинския браншови пчеларски съюз „Нектар”-Търговище. През ноември бяхте на посещение в Брюксел. Моля Ви, споделете впечатления оттам.

Бях поканена и участвах в  семинара в Европейският парламент в Брюксел на тема “Проблеми в пчеларството в ЕС – дългосрочни решения”, проведен по инициатива на евродепутат Андрей Слабаков, който покани 25 български и 25 италиански пчелари за споделяне на опит и проблемите в пчеларството. Организатори са евродепутатите Андрей Слабаков и Пиетро Фиоки. Част от гостите са еврокомисар Мария Габриел, еврокомисар по земеделие Януш Войчеховски, Рафаеле Чирони – председател на Федерацията на пчеларите в Италия,Тоби Робинсън- началник отдел “Научна комисия по възникващи рискове” в Европейският орган за безопасност на храните (EFSA), министър на земеделието , храните и горите Десислава Танева и евродепутат Атидже Алиева-Вели. Впечатли ме вниманието, с което г-н Слабаков подходи към проблемите в сектора, които ние споделихме, отчетох и изказването на председателя на федерацията на пчеларите в Италия, Рафаеле Чирони, който освен за нашествието на Малкият кошерен бръмбар, който нанася големи щети по пчелните семейства в Италия, не споделиха друг проблем. Явно имат добра съвместна работа с администрацията, отговаряща за пчеларството в страната им. Бяхме запознати с мерките, които се вземат за да се намали и избегне замърсяването на пчелните продукти с пестициди, както и постепенното им заменяне с биопестициди, обърнаха ни внимание, че през новата ОСП приоритет ще бъдат зелените мерки, за опазването на околната среда, както и за възможностите за развитие на пчеларството, с ролята на пчелите за екологията и земеделието. Споменати бяха и мерките за европейска и национална подкрепа за пчеларството , които се предвиждат в контекста на околната среда и земеделието. Очакваме с плаха надежда, тези мерки да се развият и приложат адекватно, за да спомогнат за доброто развитие на нашият сектор.

 

-Всеки четвъртък търговищкото дружество „Нектар” се събира в Клуба на пчеларя на ул.”Иван Асен” 1. Как преминават тези срещи?

 

-Да , членовете ни, които в момента наброяват 30-тина души, се събираме всеки четвъртък в Клуба на дружеството на ул.”Иван Асен”№1, на които сбирки обсъждаме проблемите в сектора, каним лектори, последният път при нас беше Венци Кабуров от Пазарджик, който изнесе изключително интересна лекция за рационалното хранене на пчелните семейства и стимулиране на яйценосната дейност на пчелната майка. Пчеларският занаят изисква огромна информираност, познания в сектора, трябва да сме в крак с новостите,  към всичко това се стремим по време на тези наши редовни сбирки.

-Споделете нещо повече за търговищките пчелари, вие познавате всеки от тях.

– Не е възможно да изредя имената на всички, но освен Венета Георгиева и цялото й семейство, които също са пчелари/ съпругът й, брат й и сестра й, сина й- те са цяла фамилия в пчеларския занаят/, друго прекрасно семейство пчелари  са Златна и Христо Христови-те са с няколко пчелина, с пчеларски магазин на ул.”Първи май”, с цех за производство на храна за пчели, изобщо всецяло посветени на пчеларския бизнес. Ще спомена още и сем.Стоицеви, Цанко Кунчев, Г.Досев, не на последно място и Катя Христова, която не веднъж ми е помагала с безценни съвети, страшно много се уча от нея- тя е един изключително отзивчив човек и отличен пчелар.. . Бих искала да повторя пчеларите, които са ми дали помощ и знания и с които работя и високо уважавам – неоценима помощ ми оказа Венета Георгиева , заедно със съпруга си Гошо, Катя Христова, Златна и Христо Христов; искам да спомена покойните Цаньо Алексиев и Атанас Кунчев, семество Стоицови и Цанко Кунчев, Динко Господинов, Георги Досев и Дею Стоянов, Мюхтебер Есад – млада и много сърцата пчеларка, Свилен Николов, Григор Григоров, Атанас Петков и още много, много колеги от нашето общинско дружество, както и други колеги- Иван Кючуков, Венци Кабуров, Таня и Николай Николови, Румен Балински. Оставям ти ги в друг цвят за да избереш начина на подредба.

 

 

-Вие сте стопанка на 170 броя пчелни семейства, увлечени по пчеларството са и Вашият син Павел / с 250 пчелни семейства/, помагат и малкият Ви син, също и съпругът Ви.

Да, вече и ние се превърнахме в пчеларско семейство. Трудно бих могла да се справя без помощта на синовете си, съпругът ми помага в техническата част. Сега вече и аз помагам на пчелина на сина ми, а когато се изисква повече работна ръка разчитаме на младежи, приятели на синовете ми. Те без притеснение и с удоволствие помагат при придвижването на пчелите, тъй като сина ми практикува и подвижно пчеларство, както и при ваденето на меда.

 

-Днес имате тържествено отбелязване на пчеларския празник в Библиотеката. Разкажете малко в аванс.

 

Вече повече от 12 години провеждаме такива срещи на този празник, с любезното съдействие и домакинство на Регионална библиотика „ Петър Стъпов”. Темите винаги са интересни и в полза на пчеларите и нашите гости от града. Тази година отново ще акцентираме на полезното действие на пчелните продукти като храна и лек, както и ще отдадем внимание на българският принос за издигането на апитерапията, като част от съвременната медицина.

 

-Имате трибуната на в.”Знаме”, за да поздравите пчеларите от търговищкото дружество „Нектар” с днешния празник на пчеларите „Св.Харалампий”. Какво бихте им пожелали?

Желая да поздравя колегите си с днешният празник на пчеларите свети Харалампи, който всички почитаме. Да им пожелая здрави и силни семейства, успешна пчеларска година, високи добиви и достойно заплащане на труда ни. Сектор Пчеларство е изправен пред трудности, повлияни както от климатичните промени, влиянието на световни износители на евтин пчелен мед, така и от нормативни неуредици затрудняващи нашата работа, но вярвам, че работейки заедно ще успеем да ги  преодолеем  и да се наслаждаваме на спокойни и плодотворни условия за пчеларстване. Честит Празник!

 

 

Интервю на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *